Neke namirnice, iako zdrave, ako se konzumiraju u velikim količinama i prečesto mogu dovesti do povećanja holesterola, a dugoročno i do srčanih oboljenja.

Ishrana je jedan od najvažnijih faktora u održavanju zdravlja srca. Vjerovatno već znate da hrana koju jedete ima važnu ulogu u zdravlju vašeg srca, posebno kada je u pitanju vaš holesterol.

Pored dodavanja hrane bogate antioksidansima u vašu ishranu, takođe je ključno da ograničite unos štetnih sastojaka koji bi mogli da dovedu do porasta holesterola tokom vremena.

Iako postoji mnogo uobičajenih krivaca koje većina ljudi zna da izbjegava, kao što su pržena hrana i brza hrana, postoji i nekoliko za koje možda niste ni svjesni da predstavljaju rizik.

Kokos i kokosovo ulje

Vjerovatno ste čuli ponešto o prednostima kokosovog ulja, bilo da ga nanosite na kosu za dodatni sjaj i mekoću ili ga dodajete svojim obrocima za malo sagorijevanja masti. Međutim, ako ne budete oprezni, prevelika konzumacija može dovesti do povećanja holesterola.

Kokos i kokosovo ulje sadrže veoma velike količine zasićenih masti. Zasićene masti su povezane sa povećanim nivoima LDL ili lošeg holesterola. Kada se LDL poveća, raste i rizik od srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Iako su ove namirnice generalno dobre u umjerenim količinama, ograničavanje vašeg unosa je važan korak koji treba preduzeti.

Orašasti plodovi

Orasi se često smatraju jednom od najzdravijih grickalica, a kada se jedu u umjerenim količinama, mogu čak biti odlični za vaše srce. Međutim, ovo se može promijeniti ako ih jedete prečesto.

Iako su zdravi u umjerenim količinama, orašasti plodovi mogu lako dovesti do povećanja holesterola i srčanih oboljenja ako se jedu u većim količinama.

Orašasti plodovi su prirodno bogati kalorijama, zasićenim mastima i zdravim mastima. Višak može dovesti do povećanja tjelesne težine i povećanja nivoa LDL ili lošeg holesterola. Ovo na kraju može dovesti i do srčanih bolesti.

Punomasno mlijeko

Mlijeko je bogato kalcijumom, vitaminom D, kalijumom i mnogim drugim hranljivim sastojcima, što sve nudi prednosti za vaše opšte zdravlje. Međutim, nutricionisti preporučuju izbjegavanje punomasnog mlijeka ako vam je prioritet niži holesterol ili zdravije srce.

Mlijeko je bogato kalorijama, mastima i zasićenim mastima. Ovo može dovesti do povećanja tjelesne težine i nivoa LDL ili lošeg holesterola. Povećanje nezdrave tjelesne težine i konzumacija zasićenih masti povezani su sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, prenosi N1.

Izvor: Srpskainfo