Uvijek se rado sjećam, a na licu ne pokušavam da sakrijem odraz iskrenih osjećanja ponosa na pomen prve donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”. Održana je 29. decembra 2010. godine i tada je za pomoć djeci iz Republike Srpske oboljeloj od malignih bolesti prikupljeno 300.000 KM, a nama inicijatorima postala je inspiracija i putokaz za buduće djelovanje, rekao je predsjednik Republike Srpsek Milorad Dodik.

– Tog decembra ispisana je prva stranica priče o humanosti i toplini, a u godinama koje će uslijediti stranice su se nizale, iznos prikupljenih sredstava u svrhu liječenja djece povećavao, a “S ljubavlju hrabrim srcima” postaje sinonim za sinergijsku akciju u kojoj institucije Republike Srpske i građani imaju priliku da iskažu ljubav i solidarnost sa svima kojima je pomoć potrebna – naveo je Dodik.

Istakao je da je svaka naredna donatorska veče od 13, koliko je do sada ukupno u kontinuitetu održano, nosila različitu tematiku.

– Ali i cilj i misija “S ljubavlju hrabrim srcima” do danas ostali su nepromijenjeni – izjavio je Dodik.

Kaže da ih je svih ovih godina vodila misao da ukoliko spasimo jedno dijete, da smo spasili nečiji cijeli svijet.

– Snaga koju nam je unosila bila je dovoljna da ispunimo svoju dužnost i da maksimum energije usmjerimo ka stvaranju bezbrižnog djetinjstva i nezamjenjive dječje radosti.Neprocjenjiva je iskra osjećanja koja se u nama budila svaki put kada smo na malim, nježnim, nevinim licima ugledali osmijeh. Godine im ne dozvoljavaju da osjete svu težinu s kojom se nose, a koju im je život nepravedno dodijelio. Poseban osjećaj bude i suze sreće na licima njihovih roditelja kada se suoče sa saznanjem da u toj iscrpnoj borbi nisu sami, kada osjete empatiju sugrađana, ali i institucija Republike Srpske – rekao je Dodik.

Ipak, da bi se priča “S ljubavlju hrabrim srcima” suštinski razumjela, potrebno je sagledati sve ono čemu je ona do sada posredovala.

– Da su građani prepoznali humanost i potencijal ove humanitarne akcije, a sa druge strane pokazali da u Republici Srpskoj žive istinske patriote, sa željom i voljom da pokažu solidarnost s njihovim malim sugrađanima kojima je pomoć potrebna, bilo nam je jasno već naredne, 2011. godine, kada je tokom donatorske večeri za djecu s poteškoćama u razvoju prikupljeno 550.000 KM – kaže predsjednik Srpske.

Na inicijativu Udruženja “Odrasli za djecu Republike Srpske”, 2012. godine, na trećoj donatorskoj večeri, za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa u Republici Srpskoj, odnosno kupovinu inzulinskih pumpi, prikupljeno je 700.000 KM.

– Četvrta donatorska veča “S ljubavlju hrabrim srcima” održana je 2013. godine s ciljem pomoći djeci s autizmom, a prikupljeno je 607.000 KM. Јubilarna, peta, u decembru 2014. godine prikupila je 850.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće, čiji značaj je višestruk. Služi za besplatan smještaj roditeljima i djeci koja se na Odjeljenju hematoonkologije liječe od malignih bolesti. Osim besplatnog smještaja oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, kuća pruža podršku, toplu porodičnu atmosferu i mjesto na kojem bar na trenutak mogu da zaborave na liječenje i kroz igru vrate dio narušenog djetinjstva – podsjetio je Dodik.

Centar za rijetke bolesti Republike Srpske bio je inicijator akcije da se sredstva prikupljena tokom šeste donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” usmjere na pomoć djeci s rijetkim genetskim oboljenjima.

– U te svrhe prikupljeno je 820.000 KM, a sedma donatorska veče održana je 2016. godine, za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća za majku i dijete, što je bio cilj te godine. Održana je na inicijativu Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”, a prikupljeno je 1,3 miliona KM – naveo je Dodik.

Osma donatorska veče posebno je značajna jer je nakon tog događaja humanost u Republici Srpskoj dobila novu dimenziju, stotinama roditelja ulila nadu, a generacijama djece vratila osmijeh na lice i osigurala pravo na bezbrižno djetinjstvo.

– Nakon što je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske u decembru 2017. godine održana donatorska veče “S ljubavlju hrabrim srcima” počeo je s radom Fond solidarnosti, kojem je za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu proslijeđeno tada prikupljenih 1.361.528 KM – istakao je Dodik.

Tokom devete donatorske večeri prikupljeno je 1.438.038 KM za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece s poremećajima kretanja, dok je naredne godine za izgradnju dnevnih centara za djecu s poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju prikupljeno 1.254.000 KM.

– Humanitarna priča se nije ugasila ni tokom pandemije virusa korona, te su od 2020. godine do danas održane još tri humanitarne večeri, a sredstva su usmjerena na osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, na inicijativu Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, prikupljanje sredstava za nabavku prevoznih sredstava za djecu s intelektualnim poteškoćama, te nabavku transportnih inkubatora – naglasio je predsjednik Srpske.

Ističe da je važno napomenuti da su transportni inkubatori omogućili vitalno važan savremeni neonatalni transport, a pored donacija bolnicama širom Republike Srpske, pokazana je i solidarnost s našim narodom na Kosovu i Metohiji, koji živi u teškim uslovima, te je jedan takav inkubator doniran bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

– Pored humanosti, time su poslate i poruke podrške da istraju u borbi za opstanak na vijekovnim ognjištima i čuvaju našu svetu, srpsku zemlju – rekao je Dodik.

Naveo je da postoji namjera da jedan takav inkubator bude doniran i nekom od porodilišta u FBiH, ukoliko bude sredstava.

– Humanost nema granice i važan je život svakog djeteta, gdje god ono živjelo, koje boje kože bilo i kojoj naciji pripadalo. Pred potresnim pričama i teškim životnim sudbinama nedužnih bića svako politikanstvo i mahinacije gube smisao i postaju nebitni. Neuporedivo je svako lično priznanje sa sviješću da si spasio samo jedan život, a akcijom “S ljubavlju hrabrim srcima” spasli smo ih mnogo više. Veće priznanje od toga nikome nije potrebno – jasan je Dodik.

FOND SOLIDARNOSTI

Kao trajni garant podrške institucija Republike Srpske roditeljima sa djecom čije stanje zahtijeva dijagnostiku i liječenje u inostranstvu, iz jedne od tih 13 donatorskih večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, rodio se Fond solidarnosti, još jedna kruna rada i institucija ljubavi, hrabrosti i solidarnosti, a lišena svih političkih manipulacija.

– Republika Srpska je osnivanjem Fonda solidarnosti sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja – finansiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu. Sredstva Fonda solidarnosti odobravaju se pojednostavljenom procedurom za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu djece uzrasta do 18 godina, koja su osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske i državljani BiH – poručio je Dodik.

Fond solidarnosti trenutno na računima raspolaže sa 18.386.410 KM, a od početka rada pa do danas finansirani su liječenje i dijagnostika za 617 djece iz Republike Srpske, za šta je izdvojeno više od 35 miliona KM. Fond solidarnosti izdao je 1.139 rješenja za liječenje u inostranstvu, jer neka djeca odlaze na liječenje više puta u toku godine, a djeca iz Republike Srpske liječena su u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

Autor: RTRS