Јučerašnjim saopštenjem Majkl Marfi je samo još jednom potvrdio svoju frustriranost Miloradom Dodikom, rekao je Radovan Kovačević delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Apsolutno nediplomatski, Marfi po svaku cijenu vodi lični obračun sa Dodikom. Ne štedeći čak ni njegovu djecu. On, koji nije nikad i nikog pobijedio, želi sada, na kraju karijere, da pobijedi onog kojeg nije niko i nikad pobijedio – napisao je Kovačević na društvenoj mreži Iks.

Problem je što, dodaje Kovačević, koliko god to Marfi želio tako prikazati, Dodik ne predstavlja sebe, već Republiku Srpsku i sve njene građane.

– Kao što i svaki drugi predsjednik predstavlja svoju zemlju i njene građane. I Ustav Republike Srpske je tu jasan i decidno kaže da “Republiku predstavlja i njeno državno jedinstvo izražava predsjednik” – smatra Kovačević.

Dodaje da je Marfijeva jeftina priča o tome kako on ne vodi antisrpsku ili politiku protiv Republike Srpske nema baš nikakvo pokriće.

– To je potvrđeno i činjenicom da su blokirali internet domene institucija Republike Srpske. Institucija koje pripadaju svim građanima Republike Srpske. Bez obzira na sve prijetnje, sankcije i blokade, Republika Srpska neće odustati od svojih garantovanih prava. Republika Srpska želi da ima dobre i konstruktivne odnose sa SAD, kao i sa svim drugim garantima Dejtonskog sporazuma i sve što tražimo jeste uvažavanje našeg ustavnog kapaciteta, i to onako kako je to Dejtonskim sporazumom određeno – ističe Kovačević.

Očigledno je da to, naglasio je Kovačević, nažalost neće biti moguće sve dok američki ambasador, umjesto da u skladu sa diplomatskim kodeksima i konvencijama predstavlja svoju zemlju, vodi lične obračune protiv demokratski izabranih lidera i građana Republike Srpske.

Autor: RTRS