Šolja jutarnje kafe za većinu je pojam početka dana. To je prvi korak, koji usmjerava sve dalje.

Jutarnja kafa je buđenje i poziv za daju akciju. No, važno pitanje jeste da li jutarnju kafu treba piti uz čašu vode, kako se kafa inače u kafeterijama i servira?

Osim toga što nam često prija da kafu “zalijemo” vodom, za to postoji i zdravstveno opravdanje.

– Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da vas tjera da mokrite i, dok količina vode u šolji čaja, naprimjer, može da nadoknadi taj gubitak tečnosti, rekla bih da je vrijedno popiti čašu vode u isto vrijeme s kafom – objašnjava dr Filipa Kej, ljekar opšte prakse.

– Najvažnije je da pijete dovoljno vode da nadoknadite sve tečnosti koje se gube urinom, znojem i varenjem. Ako pijete vodu, manja je vjerovatnoća da ćete dehidrirati, a čak i blaga dehidratacija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse. Osjećaćete se budnije, to će poboljšati varenje i spriječiti zatvor. Takođe pomaže vašem metabolizmu – kaže dr Kej.

Dr Filipa ističe da, iako je piti vodu ujutro zdravije od konzumiranja pića s kofeinom, pomalo je mit da morate prvo da pijete vodu ujutro, piše Telegraf.

– Nekim ljudima, na primjer, možda bi bilo bolje da popiju čašu mlijeka, jer ima proteina i masti, a možda i ne mogu da jedu hranu ujutro. Voda nije jedina tečnost koju možete da imate, a kofein nije strašan. Glavna stvar je da popijete piće – objašnjava dr Kej.

Izvor: Srpskainfo