Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv R.V. zbog krivičnog djela nasilje u porodici, objavilo je danas ovo tužilaštvo.
U optužnici se navodi da je V.D. 10. juna 2020. godine u Prijedoru u zajedničkom dvorištu koje koristi zajedno sa svojim sinovcem V.R, najprije verbalno napao sinovca i psovao mu mrtvog oca, potom njemu i njegovoj kćerki V.N. opsovao majku, a potom ga udarao rukama i nogama po tijelu.

Kada je kćerka prišla spriječi osumnjičenog u daljem fizičkom napadu na njenog oca, V.D. je i nju fizički napao, udario je u tijelo i pokušavao više puta udariti, nakon čega je ona pozvala policiju.

Po dolasku patrole, V.D. je odbijao da postupi po policijskim upozorenjima i naređenjima, a od svoje supruge zatražio da mu donese sjekiru iz šupe. Supruga je krenula u drvarnicu po sjekiru, zbog čega su se oštećeni V.R. i V.N. osjetili strah za svoj život, nakon čega su policijski službenici upozorili suprugu da ne ide dalje prema drvarnici, a nasilnog strica lišili slobode.

Članom 190 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine za onoga ko primjenom nasilja, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozi spokojstvo, tjelesni integritet i duševno zdravlje člana svoje porodice i time dovede do povrede fizičkog i psihičkog integriteta člana svoje porodice.

Izvor: SRNA/kozarski