Republički hidrometeorološki zavod izdao je za danas i sutra upozorenje na olujni vjetar koji će imati udare do 90, a na planinama i do 100 kilometara na čas.

Južni vjetar večeras će jačati na zapadu, a tokom noći u većini predjela. Tokom noći biće vjetrovito uz olujni vetar na zapadu, do jutra u svim predjelima. Udari će biti od 40 do 70 kilometara na čas zapadu, naveli su iz Zavoda.

Vjetrovito vrijeme uz olujni vjetar u svim predjelima sa udarima od 60 do 90 kilometara na čas očekuje se sutra ujutro i prije podne, a na planinama ponegdje i 100 kilometara na sat.

-Sredinom dana vjetar će postepeno slabiti na sjeveru, a do večeri će oslabiti u svim predjelima. U nedjelju će početi kiša, prvo na zapadu i jugu, a tokom jutra i prijepodneva će jačati i postepeno će se premještati od zapada ka sjeveru i istoku. Biće i prolazno jačih pljuskova sa grmljavinom – navedeno je u saopštenju.

Obilnije padavine očekuju se na jugu, od 30 do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

-Jaka kiša u kratkom periodu može izazvati pojavu ubzranih poplava i probleme sa oborinskim vodama u Hercegovini. Zbog obilnijih padavina u Hrvatskoj i Sloveniji očekuje se porast vodostaja reke Save – istakli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Autor: SRNA/Srpskainfo