Sa brojnim pritiscima suočeni su Srbi povratnici u Sanski Most. Najnoviji je izgradnja spomenika bošnjačkim civilnim žrtvama rata u srpskom selu Tomina.

Mještani povratnici kažu da žrtve kojima se gradi spomenik nisu bili žitelji ovog sela, niti su stradali na toj lokaciji.

Smatraju da bošnjačke vlasti na perfidan način žele da im pripišu zločine koji se u tom kraju nisu dogodili.

Težak život Srba povratnika iz sela Tomina, za koje bošnjačke vlasti nemaju sluha, nikada nije uticao na dobre odnose sa komšijama Bošnjacima.

Međutim najava izgradnje spomenika bošnjačkim žrtvama izazvala je zabrinutost Srba.

Ističu – žrtve su iz drugih sela i tamo bi trebalo da imaju svoj spomenik.

– Ovo je provokacija. Van pameti je da žrtve iz nekog drugog sela postaviš pred svoje dvorište i kuću, a spomenik je postavljen prema Trmošinji, gdje živi srpski živalj – istakao je Savo Vujanović, mještanin Tomine.

Srbi koji žive u ovom dijelu selu kažu da nisu bili obaviješteni da se tu gradi spomenik poginulim Bošnjacima.

Napominju da ovo selo ima srpske žrtve kojima su sami spomenik podigli u dvorištu crkve, neposredno u blizini svojih kuća.

– Žrtve kojima se spomenik i podiže nisu iz Tomine, oni su iz susjednih sela. Nije ni čudo što se narod osjeća zabrinutim, a sa druge strane ne vidim da je neka isntitucija stala da zaštiti prava ovog naroda – rekao je Neven Marinković, paroh tominski.

Zlonamjera je ključna, tvrdi Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, koji kaže da opštinske vlasti Sanskog Mosta žele da izgrade spomenik kako bi se Srbi osjećali neugodno i odgovorno za nepočinjena djela.

– Spomenik koji žele Bošnjaci da naprave u srpskom selu nema veze sa Srbima, nego želja je otjerati i to malo Srba što tu živi – naglasio je Radanović.

Na naša ali i pitanja mještana zašto se spomenik civilnim bošljačkik žrtvama podiže u selu Tomina u opštinskoj upravi Sanski Most odgovora nije bilo.

Autor: RTRS