Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave dan Svetog mučenika Arete.

Predanje kaže da je Areta bio vođa grada Negran u današnjoj Arabiji gdje su živjeli gotovo samo hrišćani. Legenda kaže da je imao čak 95 godina kada je mučenički nastradao i bio je izuzetno poštovan.

Stradanje stanovnika Negrana počelo je kada je Dunaan, vladar te zemlje i gonitelj hrišćana, opkolio grad i tražio da se svi odreknu Isusa. Građani su zatvorili zidine grada pa je Dunaan dugo i bezuspješno pokušavao da uđe u grad. Onda je riješio da se posluži lukavstvom. Obećao je građanima Negrana da im se ništa neće dogoditi i da otvore kapije kako bi on ušao i uzeo porez, a da će onda da ode.

Povjerovali su mu, otvorili kapiju, a onda je vladar pozvao Svetog Aretu i ubio ga. Nakon toga Dunaan je naredio stravičan pokolj i prema zapisima u gradu je tada nastradalo 4.000 hrišćana.

Kako zlo ne može da prođe nekažnjeno zlog vladara uskoro ga je stigla kazna. Čuvši za pokolj, vizantijski car Justin I zatražio je od etiopijskog cara Elezvoja da krene na Dunaana s vojskom. Elezvoj je poslušao Justina, napao je Dunaana, porazio ga je, ubio ga i rasturio njegovu vojsku, piše Kurir..

Sveti mučenik Areta postao je simbol pravednog vladara i vođe koji je stao i ostao uz svoj narod i u najtežim trenucima. Smatra se zaštitnikom nevinih i nemoćnih koji na današnji dan, prema narodnom vjerovanju, treba da mu se pomole ovim riječima:

– Stradanjima svetih, koji su postradali za tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti iscijeli, molimo ti se, čovjekoljupče.

Izvor: Srpskainfo