Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najavio je da će izdvajanja za sport u budžetu grada za iduću godinu biti povećana i da će dostići rekordne iznose, a da će se pojedinačne stavke određivati na bazi razgovora sa sportskim klubovima, kako o ulaganjima u sportsku infrastrukturu, tako i o finansijskoj podršci.

Javor je naveo da je u rebalans budžeta za ovu godinu uvedena stavka jednokratne pomoći za sportske klubove od 100.000 KM, a da se u razgovorima sa čelnicima sportskih klubova odustalo od ideje da grad nabavi opremu svim klubovima za šta je u budžetu za ovu godinu bilo predviđeno 200.000 KM.

“Predstavnici sportskih klubova bili su jedinstveni u tome da im ne treba oprema i da je uglavnom dobiju od sponzora, donatora i saveza”, rekao je Javor.

On je dodao da se u traganju za konceptom koji bi bio prihvatljiv svima došlo do toga da se podrže škole sporta i podmladak u sportskim kolektivima.

Prema njegovim riječima, u novoj stavci jednokratne pomoći sportskim klubovima od 100.000 KM fokus će biti na djeci i omladini u sportu, a novac će se raspodijeliti transparentno putem javnog poziva.

“Želja nam je da škole sporta podignemo na viši nivo i da podržimo kolektive koji su posvećeni podmlatku, a ponosni smo na činjenicu da imamo više od 50 sportskih klubova”, poručio je Javor.

Prvi rebalans budžeta grada za 2023. godinu usvojen je prošle sedmice, a među odborničkim pitanjima jedno se odnosilo na promjene unutar stavki za sport.

Ukupna sredstva za sport i aktivnosti u fizičkoj kulturi rebalansom su sa 4.023.000 KM uvećana na 4.255.000 ili za 5,77 odsto.

Izvor: SRNA/kozarska