“Ko vršnjake bije, taj baš hrabar nije”, moto je edukativne predstave “Naka Superbaka”, u kojoj glumi poznata srpska glumica i prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda, Nada Blam. Predstava je namijenjena djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola, a ima za cilj podsticanje empatije i prevenciju vršnjačkog nasilja. Danas i sutra, najmlađi Prijedorčani mogu pogledati “Naku Superbaku” u gradskom pozorištu, a biće izvedeno ukupno sedam predstava.

“Djeca dođu u neku situaciju u kojoj ne znaju kako da reaguju i da se ponašaju. Ako bi se htjeli odbraniti, oni hoće da se tuku i svađaju. Ova predstava govori o tome da se svaki problem može riješiti na lijep i miroljubiv način, da postoji na hiljade mogućnosti kako izaći na kraj sa agresijom. Naka Superbaka, u razgovaru s djecom, objašnjava im kako da se ponašaju, da ne treba nikoga da ismijavaju. Ti edukativni momenti su djeci najdostupniji kad i sami učestvuju u predstavi, u interakciji s glumcem”, rekla je Nada Blam, ističući da su reakcije najmlađih odlične.

Producent Ranko Divović iz beogradske agencije “Eduart” objašnjava da je prevencija vršnjačkog nasilja tek dio edukativnih programa koje su realizovali proteklih godina.

“Nada Blam učestvovala je i u našem programu protiv narkomanije koji je obišao najveći dio Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, potom smo ušli u projekat protiv nasilja. Program ‘Naka Superbaka’ traje već godinu dana, mnogo puta je odigran. Veoma je prihvaćen i djeca su oduševljena. Mališane odmalena treba učiti pravim principima, ljudskosti i humanosti”, rekao je Divović.

Ovaj projekat rađen je uz saglasnost resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije, a podržali su ga i lokalni privrednici.

Izvor: kozarski