Sarajevo i dio međunarodne zajednice sve čine da uruše ustavnu poziciju Republike Srpske. Tu im je najveća prepreka predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Čim su otvorili sudski proces protiv predsjednika Republike, iz drugog entiteta plasiraju se priče o njegovom privođenju.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, mimo svih zakona, odmah se stavio na raspolaganje.

– Niko neće hapsiti predsjednika Srpske – Isaku je odgovorio ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Izjava Isaka podsticaj je kvazi-sudskoj hajci, kojom bi Bošnjaci da sude srpskom narodu i Republici Srpskoj, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Ko o čemu, Ramo Isak o hapšenju predsjednika Milorada Dodika. S novim prijetnjama izašao je pred ministra bezbjednosti BiH u TV duelu. I ovaj put uvjerava da će MUP Federacije reagovati po nalogu Suda BiH. Da bi bio uvjerljiviji, ovaj put odlučio se za visoke tonove.

– Јa vam odgovorno tvrdim – federalna policija dobije li nalog da liši gospodina Milorada Dodika, Milorad Dodik će biti lišen slobode. Tačka. To je operativni rad od par sati – rekao je Isak.

Da li je takav “operativni rad” zaista moguć? Naime, za djelovanje po nalogu Suda BiH zadužena je sudska policija. Policijske agencije mogu raditi eventualno po nalogu Tužilaštva BiH, čiji je glavni servis ipak SIPA. I da Tužilaštvo naredi privođenje, federalna policija ne smije djelovati na teritoriji Republike Srpske. A MUP Srpske je prema Ustavu, dužan da štiti predsjednika. Zato Nešić upozorava Isaka – predsjednika niko neće hapsiti.

– Gospodin Dodik nije, niti može biti u nadležnosti federalnog MUP-a, samim tim sve ovo što gospodin Isak priča je populistički. Јa to razumijem i to je legitimno s aspekta da želi da ostvari neke političke ciljeve. Јa ću vam poručiti gospodine Isak niko neće hapsiti Milorada Dodika – rekao je Nešić u TV duelu.

Јe li riječ o populizmu, neznanju sarajevskog ministra ili nečem trećem? Ministar unutrašnjih poslova Srpske upozorava da Isak nije “solo” igrač, već produžena ruka američko-bošnjačke unitarističke matrice.

– Ne smijemo izgubiti iz vida da je ovo proces urušavanja ustavne pozicije Republike Srpske. Izjava Rame Isaka je samo dio tog procesa. Dio tog procesa je i Sud i Tužilaštvo koje su neki od “Šmitova” nametnuli. Oni su dio procesa koji traje 28 godina. Ovo je najeklatantniji i po njima možda posljednji udar na razbijanje posebnog oblika ustavnog uređenja i stvaranje bošnjačke BiH – kaže Karan.

Da na spinovanju na štetu srpskog naroda, a u korist unitarne BiH, počiva politika federalnog ministra unutrašnjih poslova, Isak je govorio i prije osam godina.

– Čim radimo u interesu bošnjačkog naroda, radimo u interesu svih naroda, jer interes bošnjačkog naroda je interes svih naroda u BiH, jer nama jedino treba cjelovita BiH, nikom više, samo nama – govorio je Isak još 2015. godine.

A njegovu odlučnost najbolje potvrđuju biografski podaci. Preko A-SDA, Narodnog evropskog saveza do sopstvene stranke Snaga naroda, Isak se domogao prestižne fotelje ministra policije, iako je dva puta osuđivan na uslovnu kaznu zatvora – 2011. godine zbog prijetnji novinaru, 2013. zbog nasilništva. Istina, Isak ima iskustva u policijskim redovima. Tokom prvih godina 2000. radio je u policiji Zeničko-dobojskog kantona, no dobio je otkaz jer je iz službenog pištolja pucao na svadbi. Godinama poslije, presude su izbrisane iz evidencije, a Isak imenovan za ministra unutrašnjih poslova Federacije.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić kaže da je cilj dobijanje političkih poena.

– Cilj je samo dobiti političke poene partiji koja je vrlo male snage i zato se daju vrlo zapaljive izjave, pravno potpuno neosnovane – kaže Ćeranić.

Ako je suditi po posljednjem zapošljavanju člana porodice Isak, Ramo Isak jeste zaradio stranačke poene. Njegov sin Rusmir, početkom septembra, imenovan je za direktora zeničkog zatvora. Na šta Ramo sad računa, kakvu korist i od koga očekuje?

Autor: RTRS