U Muzeju Kozare otvorena je izložba „Donja Dolina, arheološka istraživanja i višedecenijski zaborav“ autora Slavice Arsenijević.

Arsenijevićeva, koja je inače magistar arheologije i muzejski savjetnik u Muzeju RS, navodi da je izloženo oko 20 odsto od 1.125 predmeta iz izložbe koja je bila u Banjaluci prije dvije godine. Tada je ovom izložbom obilježeno 120 godina od prvih arheoloških iskopavanja 1889. godine na području Donje Doline.

“Prvi dio iskopavanja radio je Zemaljski muzej iz Sarajeve, jedan dio materijala koji je otkriven od 1889. do 1927. nalazi se u Zemaljskom muzeju.  Kasnije Muzej Bosanske Krajine koji se sada zove Muzej RS , dobio je svog prvog arheologa i onda je nastavio iskopavanja, tako da je ovdje prezentovan materijal koji se nalazi u Praistorijskoj zbirci Muzeja RS. Predstavljeno je osam godina arheoloških iskopavanja Muzeja Bosanske Krajine od 1963. do 1981. godine. Dio materijala koji je predstavljen potiče iz naselja, dio materijala odnosi se na nalaze iz grobova i tamo prevlađuju metalni predmeti. Treći dio materijala nalazi se u Zavičajnom muzeju Gradiška”, priča Arsenijevićeva.

Dodaje da su pretežno izloženi keramički predmeti, prije svega keramičke posude i glinene igračke.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić, kaže da će ova izložba biti otvorna  do kraja novembra.

“Prijedorska publika već duži vremenski period nije imala priliku da prisustvuje predstavljanju iz oblasti arheologije, siguran sam da će biti posjećena ova izložba. Muzej Kozare dugi niz godina sarađuje sa Muzejom RS i nadam se da će ta saradnja u budućnosti biti još čvršća”, kaže Mamićeva.

Dodaje da je ova izložba prvenstveno rezultat saradnje višeg kustosa iz Muzeja Kozare Danijele Radosavac sa autorom Slavicom Arsenijević.

Izvor: kozarski