Darovita Ana Stanojević, maturantica prijedorske gimnazije ljubav prema srpskom jeziku gaji od malih nogu, voli da piše, pa je i to bio jedan od razloga zbog kojih se prijavila za lingvistički kamp u Tršiću, na kojem je učešće uzelo 47 učenika gimnazija i srednjih stručnih škola iz cijele Srbije. Ana kaže da se radi o čestrnaestodnevnom kampu lingvistike, a ona je bila dio frazeološke radionice. U Zborniku „Mladi i srbistika 4“ našao se i njen naučni rad.

Ana Stanojević, maturantica ove škole kaže da je  bila učesnik i prošle godine.

„Učesnik sam bila i ove godine na kampu , trenutno se bavim  pisanjem drugog naučnog rada i novim istraživanjima. To će biti predstavljeno u decembru na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i nadam se da će novi rad biti objavljen u slijedećem dijelu Zbornika „Mladi i srbistika“.

Marljivi učenici ove škole su osnovali i jezičku patrolu, jer im kako kažu smetaju jezičke greške koje najviše uočavaju na društvenim mrežama.

Jedna od njih Marta Vučković , učenica 3. razreda kaže da su pokušali prikazati najčešće jezičke greške koje uočavaju.

“ Pokušali smo kroz šaljive primjere da animiramo naš razred što smo i uspjeli, takođe, dakle tu smo prikazali kao što sam već rekla neke najčešće greške i pokušali smo da podignemo svijest koliko je pismenost važna i koliko današnja omladina uopšte ne obraća pažnju na to kako se izražava niti kako piš, „ ističe Marta.

Sve aktivnosti su popraćene mentorstvom i predanim radom s učenicima literarne sekcije koju vodi  Sanja  Babić profesor  srpskog jezika i književnosti. Ponosna je na svoje učenike.

„Da, to su učenici koji pokazuju zainteresovanost za nastavu srpskog jezika, trude se, aktivni su kako na redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima i ja sam zaista ponosna na njih“, navodi profesorica Babić.

Izvor: kozarski