Mitrovdan je jedan od glavnih pokazatelja kakva će zima biti, a sudeći po jutru mogla bi biti blaga, rekao je meteorolog u penziji Nebojša Kuštrinović.

– Ako Mitrovdan osvane oblačan zima će biti topla ali padavinama bogatija, a ako je vedro zimi će biti niskih temperatura – kaže Kuštrinović.

On je rekao da po narodnom vjerovanju na Mitrovdan počinje zimski period, naglasivši da se vjeruje i da do Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki radovi na polju kao i svi drugi poslovi koji treba da budu završeni pred zimu.

Kuštrinović kaže da se smatra da je vrijeme poslije Mitrovdana vrlo varljivo, da nas zima može svakog časa iznenaditi, pa se zato ustalilo mišljenje da je loša sreća ako se neki posao ostavi za kasnije, odnosno poslije ovog praznika.

– Ako slučajno na Mitrovdan padne snijeg kaže se da je Sveti Dimitrije došao na `bijelom konju`, a vjeruje se da će se snježni prekrivač zadržati sve do aprila – kaže Kuštrinović.

On je rekao da je Mitrovdan poznat i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi kod jataka prezimili i ponovo se sastali o Đurđevdanu sljedeće godine.

– Tako je i nastala krilatica: Mitrovdanak – hajdučki rastanak i Đurđevdanak – hajdučki sastanak – kaže Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, kakvo vrijeme bude 12 dana po Mitrovdanu, takvo će biti narednih 12 mjeseci.

Autor: SRNA/RTRS