САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током састанка са амбасадором САД у БиХ Мајклом Марфијем у Сарајеву.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju cilj razgradnja i uništenje Srpske što neće proći, kao ni zagovaranje građanskog uređenja u BiH.

Dodik je, povodom Marfijevih kritika zbog bliskosti Srpske i Rusije, novinarima u Trebinju rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pri svakom susretu isticao da poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, te unutrašnje uređenje dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

-I to je ono što Marfiju fali. On je taj koji nikada ne govori o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nego o nekom građanskom uređenju. To je jedna podvala koja lijepo zvuči za Zapad, ali ne može da prođe ovdje, jer je antiustavno. On je imao problem da objasni svojima u Vašingtonu zašto pola neke zemlje u kojoj je neki ambasador ne razgovara sa njim – ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, istorijska povezanost srpskog naroda sa Rusijom treba da se poštuje, a ne osporava.

-Putin vodi svoju zemlju na način kako mu narod daje povjerenje. Zadnje ankete govore da više od 80 odsto podrške ima u Rusiji. To američki predsjednik može samo da sanja u Americi – kaže Dodik.

Predsjednik Srpske poručio je da ekipa oko Marfija smatra da Sarajevo treba da bude centar svega, a da Republika Srpska bude prazna ljuštura za neke protokolarne stvari.

-Republika Srpska je zaustavila prenošenje nadležnosti. Neće to više dozvoliti i naravno doći će vrijeme kada ćemo polako vraćati sve te izgubljene otete nadležnosti. Proći će i taj maligni njihov pritisak. Njihovo prisustvo je malignog karaktera, a ne rusko – rekao je Dodik.

On smatra da je Marfi obični manipulator, kao i da zapadna strana stalno nešto priča protiv Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je podsjetio da Srpsku predstavlja on, Vlada i parlament.

-Republiku Srpsku predstavljam ja, predstavlja Vlada i parlament i samo ako ste u tim kontaktima onda možete da kažete da razgovarate sa Republikom Srpskom, a ovo pojedinačno ne možete reći – naglasio je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo