Renato Marjanović (34), koji je osuđen na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva 10 osoba, tvrdi da je duševno bolestan te očekuje da će Vrhovni sudu Republike Srpske donijeti “pravičnu” odluku.

Ovo je rekao na žalbenom ročištu povodom prvostepene presude u Vrhovnom sudu istakavši da vjeruje da je taj sud “pravičniji” od Okružnog suda Prijedor koji ga je prvostepeno osudio u decembru prošle godine.

Pojasnio je da su neki krivični postupci, koji su ranije protiv njega vođeni, obustavljeni zbog njegovog trajnog duševnog oboljenja.

Marjanović je kazao da je pisao i žalbu Kazneno popravnom zavodu Banjaluka, ali da nije imao dovoljno listova da napiše sve, jer tamo postoji neki formular.

– Napisali ste na 10, tako da ste dosta toga napisali – dodao je predsjednik vijeća Vrhovnog suda RS Obren Bužanin, prenosi Glas Srpske.

Marjanovićev branilac Miroslav Pilipović zatražio je da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje.

– On bi s obzirom na njegove nalaze trebalo da bude upućen u neku ustanovu – kazao je Pilipović.

Advokat je osporavao kvalifikaciju djela pokušaj teškog ubistva, te naveo kako se eventualno moglo raditi o ugrožavanju sigurnosti ili izazivanju opšte opasnosti.

– Ispaljeno je 29 metaka, a nikome nije falila dlaka s glave niti je povrijeđen-rekao je Pilipović i dodao da se odgovornost okrivljenog zasniva isključivo na izjavi jednog svjedoka.

Republički tužilac Mahmut Švraka ništa nije obrazlagao, a samo je kratko rekao da tužilaštvo ostaje kod navoda u odgovoru na žalbu odbrane.

Prema presudi Marjanović je u martu 2021. godine iz automatske puške ispalio 29 metaka na kafić “4 WD” u Prijedoru te tako pokušao da ubije 10 osoba. Osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

Prema optužnici  motiv napada bila je Marjanovićeva svađa sa Draženkom Bilbijom, Draganom Rodićem i Gordanom Mrđa, koja se odigrala u i ispred kafe bara “4WD”. Nakon svađe Marjanović se vozilom dovezao do kafića i sa sjedišta otvorio vatru u namjeri da, kako se navodi u optužnici, ubije Bilbiju, Rodića i Mrđu, kao i Slobodana Šarengaću, Radislava Matijaša, Merimu Kaurin, Jelenu Mirčić, Dragana Dragojevića, Đorđa Starčevića i Nikolinu Balaban, koji su se nalazili u kafiću.

Marjanović je poslije zločina pobjegao u Banjaluku, gdje je dva dana kasnije uhapšen na osnovu potjernice. On je od ranije poznat policiji po činjenju krivičnih djela.

Izvor: Glas Srpske/Srpskainfo