Puna bočica energije zahvaljujući kojoj možete da obavite bilo koji posao i ostanete budni čak i kada se to graniči sa nemogućim. Odrasla osoba teško će povjerovati u svemoguća energetska pića. Međutim, djetetu ili tinejdžeru nije teško prodati ovu priču, posebno kada je na internetu plasiraju popularni influenseri.

Sa društvenih mreža pravo na rafe. Kada dva infleunsera lansiraju proizvod, ni cijena od 15-ak maraka za bočicu hidratantnog ili energetskog pića nije prepreka. Novo piće hit je među djecom, pa je ekipa RTRS-a posjetila šesti razred banjalučke Osnovne škole “Aleksa Šantić”, da pita – zašto. Čas razredne nastave prilika je za razgovor o zdravom načinu života i tada svi znaju tačne odgovore. Zdrava ishrana i sport na prvom su mjestu, ali su u praksi stvari drugačije.

Razrednica Irena Radić kaže da je novo popularno piće često viđeno u đačkim torbama. Ne treba, smatra, kriviti djecu, ali roditelji bi trebalo da znaju bolje.

– Djeca znaju da nije dobro, znaju sastav, znaju da nije primjerno za njih. Međutim, piće je veoma popularno među njima – kaže Radićeva.

Ali ima i slučajeva da energetsko piće nije omiljeno. Јedan od učenika, Radomir, kaže da nikada nije probao energetsko piće.

Na pitanje kako je to moguće, kaže:

– Roditelji su mi od malena govorili da ne pijem i ostalo u navici.

Djeca i adolescenti najveći su potrošači bezalkoholnih pića, među njima energetskih i sportskih. Kod odraslih osoba manje količine neće izazvati problem, ali njihov sastav nije primjeren djeci.

– Kofein je aroma koja ima stimulativno djelovanje na psiho-fizičke sposobnosti. Kao stimulans se koristi i taurin koji je aminokiselina koja učestvuje u mišićnoj kontrakciji i dovodi do kratkotrajnog ubrzavanja rada srčanog mišića, endorfin koji je stimulator srčanog mišića – Vesna Petković, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Јoš je gore što ovakvi napici često zamjenjuju obrok. Stručnjaci smatraju da je i roditeljima potrebno više informacija, jer često ni sami ne znaju potencijalne opasnosti, posebno energetskih pića.

– Ovi napici mogu da utiču na rad srca, da dovedu do poremećaja srčanog rada, povišenog krvnog pritiska, mogu da utiču na rad centralnog nervnog sistema, dovedu do nesanice, razdražljivosti, anksioznosti, ali takođe da značajno utiču na rad jetre, bubrega i kompletnog probavnog trakta – pojašnjava Nataša Kremenović, specijalista pedijatrije u banjalučkom Domu zdravlja.

U Hrvatskoj su nedavno zabilježeni slučajevi smrti 13-godišnjeg dječaka koji je popio energetsko piće, ne znajući da ima srčanu manu, te dvoje tinejdžera koji su doživjeli moždani udar. Već bi sama deklaracija ovakvih napitaka trebalo da bude dovoljna za roditelje, jer na svakom od njih obavezno stoji upozorenje da se proizvod ne preporučuje mlađima od 18 godina, trudnicama i licima osjetljivim na kofein.

Autor: RTRS