Pored ranije najavljenih rekordnih ulaganja u sport, Grad Prijedor u idućoj godini planira da izdvoji značajna sredstva i za obrazovanje i kulturu. To je obradovalo zaposlene u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” i Muzeju Kozare, koji su od 1987. godine smješteni u istom objektu. Iako muku muče sa nedostatkom prostora, u gradskoj biblioteci se trude da udovolje zahtjevima ljubitelja pisane riječi.

“To je, zapravo, najveći problem naše ustanove. Što se tiče nabavke knjižnog fonda i organizacije književnih događaja, vodimo računa da budu zastupljeni svi zavičajni pisci. Da dovedemo književnike koje možemo da platimo, a koji su izuzetno poznati u regionu, tako da ćemo to povećanje sredstava sigurno utrošiti na književne sadržaje. Matična biblioteka ima najveću odgovornost kada je riječ o očuvanju kulturnog nasljeđa i razvoju kulture”, rekla je Gordana Vila, direktor Narodne bibliotreke “Ćirilo i Metodije”.

Uz pomoć Gradske uprave ove godine započeta je sanacija muzejskih prostorija. Osim stalne postavke, Prijedorčani su imali priliku da pogledaju izložbe savremenih umjetnika, kao i radove sa ovogodišnje Likovne kolonije “Sreten Stojanović”. “Zahvaljujem se Gradskoj upravi na sredstvima koje su nam namijenili u tekućoj godini i gradonačelniku koji je najavio da će nam biti povećana sredstva, ja zaista vjerujem da hoće. Prepoznatljivi smo po Likovnoj koloniji “Sreten Stojanović” i Međunarodnom bijenalu radova na papiru. Trudimo se da ostvarimo saradnju da muzejima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, da to bude jedna međunarodna priča, a naš muzej to zaista i jeste”, dodala je Dragana Mamić, direktor Muzeja Kozare.

Planirano povećanje sredstava biće značajno i za Pozorište i Galeriju “Sreten Stojanović”. “Ustanove kulture obično nisu profitabilne ustanove. Jedino na čemu mogu da rade jeste na duhovnom i društvenom planu. Tako da to će sigurno, u neku ruku, da se isplati u budućnosti. Proslavili smo 70 godina postojanja i da ljudi nisu ulagali u Pozorište, mi ne bismo ni imali Pozorište, niti bismo bili na to ponosni i na čitavu zaostavštinu našeg Pozorišta. Podržavam inicijativu za povećanje sredstava za kulturu, mislim da je to važno i za Prijedor i za cijelu regiju”, istakao je Srđan Knjeginjić, direktor Pozorišta Prijedor.

“Vjerovatno je svi znaju, ali ponoviću još jednom onu Čerčilovu, kada su htjeli da smanje budžet za kulturu u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata, on je upitao: Šta ćemo braniti? Kultura je identitet jednog naroda, jedne sredine i ja apsolutno podržavam inicijativu za povećanje sredstava”, rekao je Boris Eremić, direktor Galerije “Sreten Stojanović”.

Radnici u oblasti kulture ističu da će im planirano povećanje sredstava biti značajno i kada je riječ o unapređenju sadržaja koji nude posjetiocima. Grad Prijedor se ponosi prestižnim kulturnim manifestacijama i ustanovama kulture koje ih organizuju, te je za iduću godinu predviđeno povećanje ulaganja i u ovoj oblasti, stoji su saopštenju Gradske uprave.

Izvor: kozarski