Vlada Federacije BiH, na čijem čelu se nalazi Nermin Nikšić (SDP BiH), postavila je u Nadzorni odbor firme “Gineks” iz Goražda optuženike za najteže ratne zločine, Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića.

Podsjećamo, Buljubašić i Sejdić pred Sudom BiH terete se da su kao zapovjednici i pripadnici tzv. Armije BiH u decembru 1992. godine odgovorni za jedan od najstrašnijih zločina u proteklom ratu, kada je u selu Jošanica kod Foče na najmonstruozniji način ubijeno 56 srpskih civila, pretežno staraca, žena i djece.

Prema navodima iz optužnice, pripadnici tzv. Armije RBiH su u selu Jošanici, na jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Nikoljdan, zvjerski poubijali srpske civile među kojima je bilo troje djece. Najmlađa žrtva, djevojčica, imala je samo dvije godine, dok je najstariji ubijeni imao 88 godina. Među ubijenima u Jošanici nalazile su se čak 23 žene.

Među 13 optuženih za ovaj gnusni zločin nalazi se novopostavljeni član Nadzornog odbora “Gineksa”, Ferid Buljubašić, inače član Predsjedništva SDP BiH, koga je uprkos tome što se tada nalazio pod istragom za navedeni ratni zločin aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, odmah nakon što je preuzeo tu dužnost postavio za šefa svog kabineta?!

Drugi novopostavljeni član NO “Gineks”, Ahmet Sejdić, u vrijeme počinjenja zločina u Jošanici nalazio se na čelu Višegradske brigade tzv. Armije BiH, čiji su pripadnici masakrirali srpske starce, žene i djecu.

Nevjerovatna odluka Nikšićeve vlade da u Nadzorni odbor firme u većinskom državnom vlasništvu stavi optuženike za najteže ratne zločine, izazvala je najoštrije osude nadležnih institucija iz Republike Srpske.

Viktor Nuždić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić, za Srpskainfo kaže da imenovanje Buljubašića i Sejdića u Nadzorni odbor “Gineksa” predstavlja nastavak ponižavanja srpskih žrtava.

– Gdje mi to živimo kad niko od bošnjačke javnosti ne osuđuje izjave Željka Komšića, koji žrtve iz Jošanice naziva agresorima, ili izjave Denisa Bećirovića, koji Atifa Dudakovića, takođe optuženog za najteže zločine nad Srbima, naziva herojem – pita Nuždić.

Kao i u brojnim drugim predmetima gdje su optuženi za ratne zločine nad Srbima bošnjački ratni lideri i političari, suđenje za masakr u Jošanici prate brojne kontroverze.

Prije nešto manje od dva mjeseca Sud BiH odbacio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv 13 optuženih za ratni zločini u Jošanici pod obrazloženjem da se radilo o “legitimnom vojnom cilju”.

Nakon žestokog pritiska javnosti te podnošenja žalbe Tužilaštva BiH na takvu odluku, već sljedećeg dana Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i još 11 bivših pripadnika tzv. Armije BiH za ratni zločin počinjen u Jošanici.

Izvor: Srpskainfo