Prijedorska policija je jedanaest lica lišila slobode u oktobru ove godine, od toga je kod šest lica testiranjem utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu, dok je pet vozača lišeno slobode zbog toga što su odbili da se podvrgnu testiranju.Prisustvo nesavjesnih vozača na cestama  koji upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga u organizmu je sve češća pojava. Za Prijedorčane je ovo neprihvatljivo.Dragoja Crnogorac, inspektor za bezbjednost saobraćaja PU Prijedor kaže da je u poslednje vrijeme veoma česta pojava i prisustvo opojnih droga kod vozača pored alkohola.

“Možemo reći da smo u toku 9 mjeseci 2023. godine imali ukupno 67 vozača koji su odbili testiranje na prisustvo opojnih droga i imali smo 19 vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu prilikom upravljanja motornim vozilom.”, naveo je on.

Do sada Zakonom o prekršajima nije bilo predviđeno lišenje slobode kao mjera za vozače koji odbiju testiranje na prisustvo opojnih droga , međutim, izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS-e koji je stupio na snagu 17. oktobra ove godine uvedena je i mjera lišenja slobode za vozače koji odbiju da se testiraju na prisustvo opojnih droga.

Izvor: kozarski