Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavlja vrhunac pokušaja međunarodnog faktora da bude smijenjen ili uhapšen čovjek koji je za lidera Republike Srpske izabran voljom naroda, izjavio je profesor Darko Tanasković u emisiji Srpska pred sudom.

Tanasković smatra da je sam tekst presude već napisan i zato, kako kaže, ne gaji iluzije o pravičnom suđenju.

– Ranije su predstavnici međunarodne zajednice vodili računa da bar stvore privid poštovanja interesa obje strane, ali posljednjih godina im više nije važno da li to izgleda ispravno. Nivo bezočnosti je dostigao nevjerovatne razmjere, tjeraju svoje, s tim da su se osilili i da ih uopšte ne interesuje kako će to odjeknuti u javnosti, odnosno kakav će sud javnost imati – istakao je Tanasković.

On je naveo da je djelovanje kolektivnog Zapada na ovom području od početka takvo da stvaraju paralelnu realnost koja nije zasnovana na stvarnosti i međunarodnom pravu.

Dodaje da u toj paralelnoj realnosti djeluje i neizabrani stranac Kristijan Šmit koji nameće zakone na osnovu kojih se sudi predsjedniku Srpske i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću.

– Suđenje Dodiku i Lukiću je paradoksalno i predstavlja vrhunac pokušaja da se izvršna moć da toj paralenoj realnosti i dovede do toga da bude smijenjen ili uhapšen čovjek kojem je narod dao legitimitet – ističe Tanasković.

On je istakao da nema krivičnog djela za koje se terete Dodik i Lukić, jer je Šmit nelegalan i nelegitiman.

Kaže da je Šmit lutka u lutkarskom pozorištu i ne samo da nema legitimitet i legalitet, već u Njemačkoj nema ni ugled.

Tanasković naglašava da je predsjednik Republike Srpske samo vršio svoju ustavnu ulogu i da ne postoji nikakav osnov za suđenje, ali da međunarodni faktor, pokušavajući da uruši instituciju predsjednika, pokušava da uruši Srpsku.

– Vi imate kategorijalni nivo u Republici Srpskoj koja sebe smatra jednim entitetom koja ima elemente državnosti i to izražene, gdje postoje sva izvršna i zakonodavna tijela, dok sa druge strane imate one koji žele upravo to sve da ospore. Na vrhu te piramide stoji gospodin Dodik, njegova politika i njegova uloga u svemu tome. Јasno je da, ukoliko bi udarili na sam vrh ove piramide, oni misle da bi je oslabili i da bi se ona raspala – istakao je Tanasković.

Kada je riječ o budućnosti Republike Srpske, Tanasković je rekao da Srpskoj i dalje slijedi borba za prava koja joj pripadaju.