Načelnica Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, pronatalitetnu i demografsku politiku Grada Prijedora Olivera Brdar Mirković izjavila je na konferenciji za novinare da je Grad Prijedor danas raspisao dva Javna poziva.

Prvi se odnosi na dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama. Ono što je novina jeste da je stupio na snagu novi Pravilnik o dodjeli stipendija, koje će se i dalje dodjeljivati u 3 kategorije kao i do sada u okviru socijalnih kategorija, za deficitarna zanimanja i prema uspjehu.

„Prema uspjehu i deficitarnim zanimanjima grad Prijedor će dodijeliti 45 stipendija za učenike srednjih škola i 55 stipendija za studente visokoškolskih ustanova na prvom ciklusu studija. Ono što je novo u ovom Pravilniku, u odnosu na prethodne godine jeste to da oni učenici i studenti koji konkurišu u okviru socijalnih kategorija, pored onih opštih i posebnih uslova koji su navedeni u Javnom pozivu takođe moraju ispunjavati uslov da najniži prosjek u srednjoj školi bude 3,5 i za studente 7,5. Takođe, ono što je novina za deficitarna zanimanja jeste to da učenici i studenti koji se školuju u okviru ovih zanimanja od ove godine mogu već u prvoj godini školovanja  ili studiranja  ostvariti pravo na stipendiju u okviru deficitarnih zanimanja“, navela je Brdar Mirković.

Što se tiče studenata deficitarnih zanimanja u saradnji sa Agencijom „PREDA-PD“ Odjeljenje za obrazovanje GU Prijedor će organizovati sastanak u ponedjeljak sa privrednicima, na koji su pozvani svi zainteresovani.

Raspisan je i Javni poziv za izbor korisnika subvencija kamatne stoipe na stambene kredite za mlade bračne parove  u 2023. godini.

„To je takođe poziv koji je ranije postojao, a ono što je novina u Pravilniku jeste to da mladi bračni parovi  u trenutku podnošenja zahtijeva ne mogu da imaju  više od 40 godina i novina je to da poziv neće kao do sada trajati dva mjeseca, nego 15 dana“, rekla je Brdar Mirković.

Ostale kategorije iz Pravilnika ostaju nepromijenjene u odnosu na prethodni period.

Izvor: kozarski