U Galeriji ”Sreten Stojanović” obilježen je 17. novembar Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Tamara Trkulja, majka je tri prijevremeno rođene bebe. Tema je ovo, kaže o kojoj priča s puno emocija.

”U prvoj trudnoći rodila sam blizance u trideset drugoj nedjelji.  Jednu bebu živu, drugu ne. Moja beba koja je živa rođena napredovala, dječak je to od pet ipo godina. Išli smo na brojne pretrage i sve je bilo u redu. Nakon tri ipo godine zatrudnim i opet je bila blizanačka trudnoća i isto su prijevremeno rođene bebe”, priča Tamara.

Obilježavanje ovog značajnog datuma organizovalo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece ”Mrvice”. Cilj im je kažu, da se o ovoj temi priča, svaki dan, a ne samo danas.

”Širimo svijet o prijevremenom porodu koji je  sve češći. Želimo da majke budu upućene i prije samog poroda šta mogu da urade kad se to desi”, rekla je Dragana Mamić, član Udruženja prijevremeno rođene djece ”Mrvice” Prijedor.

Podršku obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece pružio je Grad Prijedor i Turistička organizacija.

”Svim porodicama prijevremeno rođene djece želim srećan ovaj dan i da imaju što manje problema, a ukoliko imaju da dođu da pokušamo da riješimo sve ono što je u našoj mogućnosti”, istakao je Aleksandar Milješić, načelnik odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

17. novembra povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece i zgrada Gradske uprava bude obojena u ljubičastu boju koja je njihov zaštitni znak.

Izvor: kozarski