Kamatne stope na sve kredite kod banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj rasle su u proteklih godinu dana, a najveće kamate su na kredite stanovništvu.

Kada je riječ o dugoročnim kreditima, po podacima Agencije za bankarstvo RS, prosječna efektivna kamatna stopa na kredite stanovništvu u septembru iznosi 7,79 odsto, dok je u istom periodu prošle godine bila 7,36 odsto. Po ovim informacijama, prosječna efektivna kamatna stopa na stambene kredite povećana je sa 4,35 na 4,79 odsto.

Banke su povećale kamatne stope zbog rasta referentne kamate EURIBOR. Kamate su povećene i postojeće kredite, odnosno ti krediti su „usklađeni“ sa EURIBOR-om, i na nove kredite.

Srpskainfo je pisala o nekoliko slučajeva građana kojima su banke povećale kamatnu stopu na postojeće kredite. Jednoj Banjalučanki je stambeni kredit odobren 2019. godine sa promjenljivom kamatnom stopom od 3,7 odsto. Banka joj je unazad godinu dana tri puta povećavala kamatnu stopu i sada iznosi čak 7,5 odsto.

Kamate su povećane i na kredite koje banke daju Vladi i vladinim institucijama, kao i privredi, ali one su znatno niže nego za građane, te se kreću od 6,86 odsto do 7,05 odsto.

Jedino je prosječna efektivna kamatna stopa na kraktoročne kredite stanovništvu nepromijenjena i ona iznosi visokih 12,56 odsto.

Banke sa sjedištem u Republici Srpskoj su u devet mjeseci ove godine ostvarile neto dobit od 147,3 miliona KM, što je povećanje od 28 osto za godinu dana.

Izvor: Srpskainfo