Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je večeras u Istočnom Sarajevu da Republika Srpska neće dozvoliti ponižavanje svojih institucija i da je Milorad Dodik poslao poruku da predsjednik Srpske radi ono što mu nalaže Ustav Republike i da nigdje ne ide puzeći, ne kuca i ne moli ni na čijim vratima.

– I zato su ova naša okupljanja upravo u funkciji zaštite institucije predsjednika – istakla je Cvijanovićeva.

Podsjećajući da je pozicija predsjednika Republike Srpske i ranije napadana, da im je suđeno u međunarodnim političkim sudovima, da su smjenjivani, sankcionisani, Cvijanovićeva je rekla da bi sadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika da provuku kroz domaće političke sudove.

– I naš odgovor je da to neće proći jer nećemo dozvoliti da nam ponižavate institucije, dosta ste se iživljavali. Nećemo da trpimo nepravdu, odlučni smo – istakla je Cvijanovićeva na mitingu “Branimo Srpsku”.

Ona je ukazala da je sve što se dešavalo posljednjih 30 godina bila nepravda, a kao primjer navela činjenicu da je za Srbe primjenjivan krivični zakon donesen 2004. godine, a za Bošnjačke onaj iz SFRЈ, koji je blaži.

– To je nepravda. Sad smo odlučili da ono što radimo bude samo pravda, pravda za Republiku Srpsku i njene institucije – naglasila je Cvijanovićeva.

Podsjećajući da se zna da je institucija predsjednika Republike Srpske ta koja predstavlja sve njene stanovnike, Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost sadašnjem predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što je ojačao ovu funkciju.

“I nećemo dozvoliti da to oduzmu jer znamo, ako bi Milorad Dodik pokleknuo i ne bi uradio ono što treba ili mora, jer je njegova ustavna obaveza da izvrši ono što je dobio od Narodne skupštine, to bi značilo da više nikada nijedan predsjednik Republike ne bi mogao da potpiše što treba, a da ne pita druge i da moli”, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o svom radu u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je rekla da je šokirana izlivima mržnje, nepoštovanja i netrpljenja samo zato što neko dolazi iz Republike Srpske.

– Ali, to je realnost koja nas drži budnima. Moramo znati da moramo stalno biti budni da prepoznamo opasnost i da joj se usprotivimo – navela je srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njenim riječima, ljudi u Srpskoj su prepoznali da je ovo vrijeme kada se mora pokazati zajedništvo i spremnost za odbranu institucija Srpske, zbog čega i dolaze na ove skupove.

– Sudski proces protiv Dodika pokrenut kako bi se završilo oduzimanje imovine od Republike Sprske, a mi smo im na svakom skupu i iz institucija poručili da je imovina na teritoriji Srpske njena i da će to ostati – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da se oduzimanjem imovine oduzimaju i nadležnosti.

– A kad uzmeš nadležnosti, gasiš institucije, kad ugasiš institucije narod nema sigurnost koju institucije treba da da mu daju, a kad narod nema sigurnost, onda doživi ono što je bilo u prošlosti, što mi nećemo dozvoliti da se desi – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da skupovi “Branimo Srpsku” predstavljaju pokret koji pokazuje da Republika Srpska treba da bude na prvom mjestu.

– Branićemo našu imovinu i poziciju predsjednika Republike Srpske jer je svaka institucija suštinski važna za opstanak Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je borba za pravnu državu u kojoj neće neizabrani stranac glumiti da je parlament i mijenjati zakone, već će to raditi parlament.

– Branimo ovdje pravnu državu, poštovanje ustava kao što je to uradio predsjednik Republike Milorad Dodik potpisavši ukaz o proglašenju zakona, kao što to radi svaka naša institucija – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je posebno naglasila da je sadašnje Istočno, a nekada Srpsko Sarajevo, grad heroj koji je uvijek znao prepoznati opasnost i kada se treba staviti u funkciju zaštite Republike Srpske.

– Srpsko Sarajevo je onaj grad koji pokazuje da se nikada nećemo umoriti od ljubavi za Republiku Srpsku i da nam neće dosaditi da branimo interese Srpske – zaključila je Cvijanovićeva.

Autor: RTRS