Izvršni direktor Poslova operacija Željeznice Republike Srpske Željko Radić rekao je da, ukoliko kompanija Arselor Mital obustavi transport rude na kraći period iz Omarske kod Prijedora ka Zenici, ŽRS neće imati veću štetu s obzirom na to da je već realizovano 90 odsto ugovorenog transporta u ovoj godini.

Radić je rekao da neće doći do otkaza ili smanjenog obima rada radnika u ovoj kompaniji.

On je rekao da bi bio srećan da su Željeznice ove godine ostvarile prebačaj u odnosu na ugovorenu količinu prevoza i da se nada da će se situacija u Arselor Mitalu brzo riješiti kako bi nastavili poslovanje s obzirom na to da ŽRS od prevoza željezne rude za Arselor Mital prihoduju 42 odsto ukupnih prihoda.

– Ako posmatramo ostvarenje prevoza rude u 2022. i 2023. godini, mi možemo reći da smo u odnosu na prošlu godinu do obustave 10. novembra prevezli 90 odsto količina – izjavio je Radić novinarima.

On je naveo da je obim prevoza željezne rude iz rudnika Omarska u periodu od 2004. do 2023. godine na godišnjem nivou bio u rasponu od 1.200.000 do 2.000.000 tona, s tim što su godišnje potrebe Željezare u Zenici bile oko 1.450.000 tona.

– Prije tri godine sklopili smo trogodišnji ugovor koji je u tadašnjim perspektivama trebao da se ostvari tri godine po 1.700.000 tona – izjavio je Radić i ukazao da su se na ugovoreni transport odrazile okolnosti sa virusom korona, te da su godišnji prihodi kretali od 15.500.000 KM do 17.500.000 KM

On je ukazao na podatak da su u prvoj polovini novembra Željeznice prevezle ukupno 1.143.969 tona željezne rude i ostvarile prihod od 15.614.830 KM.

Tokom prošle godine prevezeno je ukupno 1.314.400 tona, dok je 2021. godine ukupan rezultat iznosio 1.556.724 tona prevezene željezne rude.

On je poručio da ŽRS svoje zaposlene neće slati na čekanje.

– ŽRS imaju potrebu za radnom snagom. Ovaj period ćemo iskoristiti da radnici iskoriste svoj godišnji odmor i da se izvrši preraspodjela fonda radnih sati na ukupnom godišnjem nivou – izjavio je Radić.

On je naveo da će u daljem periodu sa Vladom Srpske, kao većinskim vlasnikom, tražiti alternativni prevoz robe kako bi uposlili radnike ako se stanje u Arselor Mitalu oduži.

On ke istakao da su od Arsolor Mitala dobili telegram u kojem se ŽRS obavještavaju da u određenom vremenskom periodu neće vršiti utovar.

– To je redovna dinamika koja se u toku godine dešava više desetina puta. Iz medija i štampe koje pratimo vidjeli smo da očigledno postoje određeni problemi u samom poslovanju Željezare Zenica kao posljedica globalnih dešavanja na tržištu – izjavio je Radić.

Kompanija Arselor Mital Prijedor saopštila je danas da je bila primorana da privremeno obustavi proces rada, budući da joj je jedini kupac “Arselor Mital Zenica – koji je prekinuo proizvodnju za neko vrijeme zbog loših uslova na tržištu čelika.

Iz ovog preduzeća ističu da u saradnji sa Sindikalnom organizacijom trenutno razmatraju sve opcije o statusu radnika, jer je zajednički cilj da se nađe najbolje rješenje tokom ovog perioda.

Autor: SRNA/RTRS