Nakon što je juče, odlukom menadžmenta, obustalvjena proizvodnja u “ArcelorMittal” u Prijedoru, pitanje je šta će biti sa 780 radnika zaposlenih u prijedorskim rudnicima, od kojih je 600 već poslato kući.

Situacija je teška, mi ne možemo znati šta su namjere vlasnika “ArcelorMittal “, naše je da se borimo za interese radnika – kaže za Srpskainfo Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću u Prijedoru.

On vjeruje da će mnoge stvari biti jasnije sutra, za kada je planiran sastanak sa predstavnicima poslovodstva kompanije “ArcelorMittal” Prijedor.

-Nakon tog sastanka i nakon što se posavjetujemo sa kolegama sindikalcima, planiramo da zajedno sa pravnim timom Konfederacije sindikata RS, čiji smo članovi, održimo pres konferenciju – kaže Antonić.

Kako sada stvari stoje, u pitanju je sudbina 780 radnika, od kojih je 600 već poslato kući.

Oko 180 zaspolenih zadržano je na svojim radnim mjestima, na obezbjeđenju, ili na dežurstvu, radi minimalnog održavanja postojenja.

-Preostali radnici su ili poslati na kolektivni godišnji odmor, ili na slobodne dane, koje su naradili prekovremenim radom, ili na kraće plaćeno odsustvo. Nikom još nije zaključena radna knjižica – kaže sindikalac Antonić.

Ipak, otkaza će, neminomvno biti, kakav god da bude rasplet situacije sa proizvodnjom, odnosno sa iskopavanjem željezne rude u Omarskoj i Ljubiji.

Prvi na redu za otkaz su radnici kojima ovih dana ističe ugovor na određeno, a takvih je, prema podacima sindikata, oko 30.

Sindikalci vjeruju da će se dio “problema” rješavati i penzionisanjem veterana, ali napominju da u “ArcelorMittalu” Prijedor ima dosta mladih, kvalifikovanih i sposobnih radnika, bilo da su u pitanju rudari, rukovaoci radnim mašinama ili majstori.

FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

-Još juče,čim se pročulo da je proizvodnja obustavljena, na kapiji su ih dočekali potencijalni novi poslodavci, koji su im ponudili posao – tvrdi Antonić.

On kaže da to ne znači da radnici nisu u problemu, jer većina poslova koja im se nudi podrazumijeva prekovremeni rad i izrabljivanje bez sindikalne zaštite, ali da je u još većem problemu Lakšmi Mital, vlasnik korporacije “ArcelorMittal”.

_Ako je ova obustava privremena, ako odluči da ponovo pokrene proizvodnju, neće to imati s kim, jer će se radnici razbježati. Danas je najlakše kupiti mašine i postrojenja, teško je naći ili osposobiti dobrog radnika – zaključuje Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije u preduzeću “ArcelorMittal” u Prijedoru.

Izvor: Srpskainfo