Prema najavama metorologa, stiže promjena kakvoj se neki od nas nisu nadali. Prognoza za sada upućuje da se u toku novembra i većeg dijela decembra jače hladnoće ne bi trebalo očekivati. Tek krajem decembra i početkom januara pred nama će biti hladnije vrijeme, a u februaru se očekuje izrazito hladan vazduh.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da bi zima koja nam predstoji u odnosu na prošlogodišnju mogla da bude sasvim drugačija kada su padavine u pitanju biće ih više, piše Blic.

– Zima 2023/24 bi trebala da bude znatno bogatija padavinama u odnosu na nekoliko proteklih. Najhladniji dio zime bi trebao uslijediti od kraja decembra do treće nedjelje januara, a zatim poslije toplijeg perioda prema kraju januara novo zahlađenje je moguće od početka do treće dekade februara. Količina snežnog pokrivača bi na planinama mogla biti iznad prosjeka, dok bi se u nizijama kretala oko ili malo ispod prosjeka – govori on. Vjerovatnoća je oko 30 odsto da će zima cjelokupno posmatrano biti blaga uz pretežno zapadne i jugozapadne vjetrove.

Tri nedjelje januara će biti najhladnije

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Početak zime vjerovatno će biti bez ranog naleta hladnoće. Dok bi početak ozbiljne zime trebao uslijediti negdje oko treće dekade decembra. Najhladniji period vjerovatno će biti od kraja decembra pa do oko treće nedjelje januara – napominje Čubrilo. Dodaje da ovakva pozitivna anomalija vazdušnog pritiska nad Atlantikom bi vjerovatno bila posljedica jakog anticiklona koji se očekuje početkom mjeseca.

Vjerovatnoća je decembar sa padavinama iznad prosjeka, ali bi snijeg bio znatno češći u predjelima preko 800 metara nadmorske visine. – U tom periodu kraja decembra bi trebalo da bude i prvi nalet niskih zimskih temperatura od -10 i – 15 stepeni. Ipak, mi ne možemo sa sigurnošću da znamo tačne temperature – kaže za Blic Čubrilo.

Snijeg iznad prosjeka na planinama u januaru

– Pojava najjačih mrazeva je najvjerovatnije u prvih dvije nedelje januara. Planine bi mogle imati akumulacije snijega iznad prosjeka, dok bi nizije mogle imati akumulacije oko prosjeka. Deficit snijega u nizijama početkom zime, a moguć suficit u njenom drugom djelu – navodi on.

Jaki mrazevi u februaru, biće i Baba Marte

Čubrilo navodi da će se tokom februara 2024. godine najvjerovatnije zadržati anticiklon na krajnjem sjeverozapadu i sjeveroistoku Evrope. Što, kaže on, znači da će i tokom februara biti jakih mrazeva kao u januaru.

– Prostrano polje niskog vazdušnog pritiska prostiraće se preko zapadne, središnje i većeg djela jugoistočne Evrope. Ovakva sinoptika bi najvjerovatnije donijela još jedan mjesec gdje bi količina padavina bila iznad prosjeka ali vjerovatno bez dugotrajnog hladnog perioda te bi snijega u nizijama vjerovatno bilo u kraćim naletima uz jača, prolazna, zahlađenja, dok bi planine regiona mogle imati vrlo obilne snežne padavine – kaže on.

Dodaje da će ovakvi uslovi pogodovati razvijanju snažnog blokirajućeg, anticiklona. Ističe da bi to vjerovatno bio troposferi odgovor na proces naglog zagrijavanja stratosfere koji se nagovještava tokom januara.

– Trenutno nije moguće procijeniti količinu hladnog vazduha koji bi se pri ovakvoj sinoptici spustila ka nama ali obzirom na stepen snage simulirane blokade to bi mogla biti veća količina te bi februar našem regionu osim vrlo niskih temperatura doneo i česte snežne padavine – ukazao je Čubrilo, i dodao da je moguće produženje hladnog trenda vremena na veći dio marta. On je zaključio objasnivši da svaka dugoročna prognoza prevazilazi deset dana, te da je zbog toga sklona značajnim izmenama.

– Sezonske prognoze su čisto orijentacionog tipa i podložne su značajnim odstupanjima od očekivanog trenda. Za njihovu kontrolu preciznosti potrebno je pratiti kraće dvonedjeljne i mesječne prognoze – podvukao je on.

Izvor: Srpskainfo