Nakon što je poslovodstvo kompanije “ArcelorMittal” u Prijedoru juče obustavilo proizvodnju pitanje je šta će biti sa 780 radnika ovog preduzeća, koje se bavi kopanjem rude željeza.

Kako je za Srpskainfo potvrdio Dario Antonić, predsjednik Sindikalne organizacije prijedorskog “ArcelorMittala”, kući je već poslato 600 radnika.

Ovi radnici trenutno koriste godišnji odmor, slobodne dane zarađene prekovremenim radom ili plaćeno odsustvo.

Kakva će biti njihova dalja sudbina, kao i sudbina preostalih 180 radnika, koji su zadržani kao dežurni na obezbjeđenju i održavanju, sindikat tek treba da pregovara s poslovodstvom.

Šta kaže Zakon o radu

Prema Zakonu o radu RS, oni mogu biti poslati na čekanje, koje se zvanično zove “plaćeno odsustvo u slučaju neplaniranog privremenog smanjenja obima poslova kod poslodavca”.

– Za vrijeme trajanja ovog odsustva radnici ostvaruju pravo na naknadu plate u visini od najmanje 50 odsto prosječne plate radnika ostvarene u prethodna tri mjeseca – navodi se u Zakonu.

U zakonu se, međutim, dodaje i da se “način upućivanja radnika na odsustvo, dužina trajanja odsustva, međusobna prava i obaveze radnika i poslodavca uređuju se kolektivnim ugovorom”, te da odluci treba da prethode konsultacije sa sindikatom.

Dakle, mnogo toga će zavisiti od pregovaračke vještine sindikalaca, pa i od toga koliko su dobar kolektivni ugovor uspjeli da ranije ispregovaraju.

U pravnom timu Konfederacije sindikata RS, čija je članica Sindikalna organizacija prijedorskog “ArcelorMittala”, nisu bili spremni da odgovore na naša pitanja o ovoj temi.

Naknada za nezaposlene

Generalni sekretar Saveza sindikata RS, Goran Stanković, rekao je za Srpskainfo da o konkretnom slučaju ne može govoriti, jer nisu u pitanju članovi ovog sindikata, ali da, u principu, radnici u Srpskoj imaju zakonom zagarantovana prava u slučaju prekida proizvodnje.

– Uz pravo na plaćeno odsustvo, tu je i pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti, koju ostvaruju svi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom, naravno, pod uslovom da je njihov poslodavac uplaćivao doprinose za ovu namjenu – kaže Stanković za Srpskainfo.

Pravo na naknadu u slučaju nezaposlenosti imaju i radnici nakon što se kompanija u kojoj su radili zatvori, odnosno likvidira.

Pravo na ovu naknadu regulisano je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Ovu naknadu radnici primaju od mjesec dana do 2 godine, u zavisnosti od toga koliko imaju radnog staža.

Tako radnici koji imaju manje od godinu dana staža naknadu mogu dobijati samo jedan mjesec, dok oni sa više od 35 godina staža naknadu primaju 24 mjeseca, odnosno 2 godine.

Izvor: Srpskainfo