Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica  na konferenciji za medije rekao je da rasvijetljenost krivičnih djela u oktobru iznosi 96 posto i da u ovom mjesecu nije bilo težih narušavanja javnog reda i mira, koja bi izazvala uznemirenost građana. On je posebno izdvojio prijetnju saobraćajnim policajcima u Kozarskoj Dubici. “Krajem oktobra u Kozarskoj Dubici evidentirano je krivično djelo sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje kada je lice prilikom kontrole saobvraćaja usmjerilo pištolj prema policijskim službenicima Kasnije se ispostavilo da je  pištolj plinski.  Lice je lišeno slobode i  uz izvještaj o krivičnom djelu predato Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, po čijem prijedlogu je nadležni sud odredio mjeru pritvora”, rekao je Milojica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan naglasio je da u proteklom mjesecu nije bilo razbojništava, razbojničkih krađa i paljevina i dodao da je u odnosu na isti period prošle godine, prepolovljen broj krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu. On je rekao da je u oktobru evidentirano pet krivičnih djela privrednog kriminaliteta i  osvrnuo se na krvne delikte i oblast narkotika. “Kada su  u pitanju krvni delikti, evidentirano je standardno ukupno 13 krivičnih djela iz kategorije tjelesne povree, od čega su dvije teške i jedanaest su obične tjelesne povrede. Kada je u pitanju oblast narkotika, evidentirali smo ukupno tri krivična djela i 16 prekršaja iz ove oblasti. Oduzeto je u više slučajeva oko 200 grama marihuane i oko 280 komada tableta iz kategorije medicinske droge”, naglasio je Karan.

Načelnik sektora policije Zoran Jež rekao je da su u oktobro provedene aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja koji se ne prijavljuju kao što su posluživanje alkohola vidno pijanim licima, prosjačenje, propuštanje prijavljivanja narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima, držanje životinja bez nadzora, neovlašteno prikupljanje dobrovoljnih priloga i neovlaštena upotreba oružja. Pojasnio je i šta je novo u Zakonu o prekršajima Republike Srpske. “Od 17.10.2023. godine stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o prekršajima Republike Srpske, kojim je, između ostalog, proširen obim primjene mjere zadržavanja lišavanjem  slobode. Sad se ova mjera primjenjuje i prema počiniocima prekršaja koji odbiju testiranje na prisustvo opojnih droga. Ranije to nije bio slučaj”, rekao je Jež.

U Policijskoj upravi Prijedor istakli su da je u oktobru iz saobraćaja isključeno 58 vozila i 259 vozača, od čega 225 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 13 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje i 15 vozača zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga. Iznijeli su i podatak da je  od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja oduzeto pet vozila. Uputili su i apel vozačima da u narednom periodu, zbog očekivanog pogoršanja vremenskih prilika,  vozila tehnički pripreme za zimske uslove, voze oprezno, poštuju saobraćajne propise i brzinu prilagode uslovima na putu.

Izvor: kozarski