Politički interes nadvladava struku i nauku, rekao je Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske komentarišući sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Romić je rekao da se postupak vodi pred neustavnim organom na nezakonit način jer, kaže, ne postoji inkriminacija u domaćem zakonodavstvu.

On je istakao da proces nema pravno uporište, jer se Dodiku i Lukiću sudi na osnovu zakona čije je izmjene nametnuo Kristijan Šmit koji nema nadležnost za donošenje i mijenjanje zakona.

Romić je podsjetio da zakonodavnu vlast u Republici Srpskoj vrši Narodna skupština, u Federaciji BiH Parlament FBiH, a na zajedničkom nivou Parlamentarna skupština BiH, čime se štiti konfederalni karakter državne zajednice BiH.

Međutim, dodao je on, visoki predstavnici su preuzimali funkciju zakonodavca i nametali zakone, zanemarijući činjenicu da imaju isključivo savjetodavnu ulogu. Tako je i Šmit preuzeo ulogu zakonodavca, nametnuo izmjene zakona po kojem sada Sud BiH sudi legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske.

– Sud BiH ne rezonuje osnovne činjenice – naglasio je Romić.

Romić je rekao da je institucija visokog predstavnika u BiH trenutno lišena visokog predstavnika, jer Šmit to nije s obzirom da nema legitimitet i da nije prošao potrebnu proceduru imenovanja.

Romić je poručio i da bi svaki pokušaj oduzimanja imovine Republici Srpskoj predstavljao grubo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava, jer je imovina dejtonska kategorija i pripada entitetima.

Autor: RTRS