Krivično-pravni postupak koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika samo je sredstvo za ostvarivanje političkog cilja, smatra savjetnik tima odbrane predsjednika Srpske Anto Nobilo.

– Ogolimo sve, ovaj postupak je politički postupak jer je cilj politički – imate političara koji se zove Milorad Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, svi znamo šta je cilj – da ga uklone iz političkog života, u razloge ne ulazim – rekao je Nobilo za podkast “Granica postoji”.

Prema njegovim riječima, politički postupci nisu ono što krasi demokratsko društvo.

– Taj politički postupak koji jeste, kad već jeste, treba pretvoriti u bumerang – smatra Nobilo.

Nobilo je rekao da ga je šokirala činjenica da visoki predstavnik u BiH donosi zakone.

On je naveo da je logično da je po potpisivanju Dejtonskog sporazuma visoki predstavnik bio imenovan da pomogne razvoju BiH, ali da je apsolutno nelogično i sa stanovišta međunarodnog prava neprihvatljivo da takva vanredna situacija ostane 28 godina.

– Moj je zaključak, to nije funkcionalna zemlja, prije sam mislio zbog posvađanih naroda, ali bih rekao da je projektovano da ne bude funkcionalna – dodao je Nobilo.

Nobilo je naveo da je s jedne strane međunarodna zajednica očigledno bila zainteresovana za uspostavljanje mira, ali ne i za rekonstrukciju i stvaranje BiH kao funkcionalne zemlje.

– Smatram da je na kraju međunarodna zajednica kriva, i domaći ljudi, ali međunarodna zajednica za to što BiH nije postala funkcionalna jer ne može to postati ako ima visokog predstavnika, strane sudije. To je jednostavno neprihvatljivo za suverenu evropsku zemlju – rekao je Nobilo.

Sud BiH potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo u avgustu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.

Autor: SRNA/RTRS