Protiv Slobodanke Pilipović iz Kostajnice Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podiglo je optužnicu jer je iz nehata izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo vodeničar Šefik Kenjar iz Kamičana kod Prijedora, a povrijeđene su dvije osobe.

Ona je optužena za ugrožavanje javnog saobraćaja, a za ovo djelo joj se može izreći kazna od jedne do osam godina zatvora.

Do nesreće je došlo 23. oktobra 2019. godine oko 9 časova na takozvanoj ”ipsilon” raskrsnici na ulazu u Kozarsku Dubicu, kada je došlo do sudara tri automobila.

U sudaru je teško povrijeđena Šefikova supruga Džemila Kenjar, te maloljetna kćerka optužene M.P.

U optužnici se navodi da je Pilipović ”audijem A4” iz Preobraženske ulice išla prema raskrsnici sa magistralnim putem Kozarska Dubica – Gradiška. Vozila je 77 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na čas i prilikom ulaska u raskrsnicu nije se zaustavila na znak ”Stop”.

Ušla je u raskrsnicu, a nije propustila ”ford fijestu” kojom je upravljao Šefik Kenjar. On se iz smjera Gradiške kretao prema Prijedoru magistralnim putem koji je označen kao put s prvenstvom prolaza.

U optužnici se navodei da je ona bila svjesna da na taj način može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi, ali je olako držala da se to neće desiti.

FOTO: IBRAHIM DIZDAREVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: IBRAHIM DIZDAREVIĆ/RAS SRBIJA

Usljed toga, u zoni raskrsnice ”audi A4” je prednjom lijevom stranom udario u prednju lijevu stranu ”ford fijeste”. Od udara ”fijesta” se zarotirala i udarila u bočni dio ”audija A3” koji se kretao iza, a kojim je upravljala Vanja Burazor.

U udaru, suvozač iz ”fijeste” Džemila Kenjar zadobila je teške povrede opasne po život, dok je njen suprug Šefik zadobio višestruke povrede i preminuo je usljed razdora srca i srčane kese, te krvarenja u lijevu grudnu duplju. Teško je povrijeđena i maloljetna kćerka optužene M.P., koja je bila suvozač u ”audiju A4”.

– Dakle, iz nehata, kao učesnik u saobraćaju, optužena se nije pridržavala saobraćajnih propisa i time je ugrozila javni saobraćaj, te dovela u opasnost živote ljudi, usljed čega je kod jednog lica nastupila smrt čime je učinila krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja – navodi se u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud u Kozarskoj Dubici.

Izvor: Srpskainfo