Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je “Trojku” da konsoliduje svoje redove i konačno odblokira proces usvajanja odluke u Predsjedništvu BiH u vezi sa izgradnjom Istočne nove interkonekcije.

Ne postoji nijedan opravdan razlog, kaže Košarac, da se odugovlači sa davanjem saglasnosti za početak pregovora sa Srbijom za realizaciju ovog strateškog projekta, važnog za građane kako Srpske, tako i FBiH.

“Bošnjački ministri dali su podršku u Savjetu ministara BiH i zaista je nepotrebno, neracionalno i neprihvatljivo da projekat koči bošnjački član Predsjedništva BiH“, dodao je Košarac u objavi na društvenoj mreži “Instagram“.

Košarac je dodao da je izgradnja Istočne nove interkonekcije dio političkog dogovora.

“‘Trojka’ je obećala da neće blokirati projekte važne za Republiku Srpsku. To im je prilika da vrate povjerenje i dokažu da su ozbiljni. Neka pokažu konkretno na djelu, dosta nam je deklarativne opredijeljenosti!“, dodao je Košarac.

Republika Srpska neće odustati od izgradnje Istočne nove interkonekcije, jer je, kaže Košarac, riječ o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijediti dugoročnu energetsku stabilnost u Srpskoj i FBiH.

“Srpska nikada nije blokirala razvojne projekte FBiH i ne postoji nijedan opravdan razlog za blokadu strateških projekata u Srpskoj. Ne želimo da zaustavljamo razvoj FBiH. Jednako tako, niko nema pravo da osporava i sprečava napredak Srpske. Naš cilj je da obezbijedimo više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Srpskoj i FBiH“, kaže Košarac.

Istočna i južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine, zaključio je Košarac.

Izvor: ATV