Nije tačno da „Toplana“ retroaktivno naplaćuje usluge grijanja, jer će račune za aktuelnu grejnu sezonu potrošači koji grijanje plaćaju 12 mjeseci platiti u jednakom iznosu kao i potrošači koji plaćaju grijanje tokom šest mjeseci. Ovo je za Kozarski vjesnik izjavio vršilac dužnosti direktora prijedorske „Toplane“ Duško Miletić. On smatra da potrošači nisu dovoljno informisani. Podsjetio je da je Nadzorni odbor „Toplane“ 2006. godine odlučio da kao pogodnost za korisnike omogući plaćanje računa tokom 12 mjeseci i da je to obračunski period od 01. avgusta tekuće do 31. jula naredne godine.

„Sada kada smo povećali cijenu grijanja trebali smo sve korisnike koji su na 12 mjeseci da zadužimo na šest mjeseci da bi oni platili uredno taj račun, ali pošto su već obračunati računi poslati korisnicima, uvećana je samo razlika za ta dva mjeseca. U ovoj godini imamo dva i po mjeseca grejne sezone, a mi smo dali našim korisnicima da oni plate ta dva i po mjeseca u pet rata i tada nastaje da je obračunski period od 01.08. do 31.12. i zato je došlo do te razlike i nije tačno što iz ‘Dona’ kažu da mi nešto retroaktivno naplaćujemo“, ističe Miletić.

On podsjeća da je u decembru 2011. godine uvećana cijena grijanja i da je na tadašnjim računima, kao i ove godine,  iskazana razlika od avgusta ili oktobra, u zavisnosti od načina plaćanja.

„Mi naplaćujemo grejnu sezonu koja traje šest mjeseci. Samo smo omogućili našim korisnicima da to plate u više rata, odnosno u 12. Kada izračunamo korisnike koji plaćaju šest mjeseci i one koji plaćaju 12 mjeseci dođemo do toga da jednako plate svoj račun. Moram da naglasim da je ta razlika, zbog koje građani negoduju, u prosjeku 21 KM. Naši građani moraju da znaju da iako grejna sezona traje šest mjeseci, ovo preduzeće, naravno uz saglasnost gradonačelnika i GU uvijek produži grejnu sezonu i ona traje mjesec dana više. Niko se tada ne buni i niko neće da bude realan i kaže ‘hvala Gradskom preduzeću, hvala Gradskoj upravi što i poslije 15. aprila griju, stvaraju dodatne troškove i neće da dozvole da građani budu u hladnim stanovima i sa hladnim radijatorima’. Da ponovim, nipošto nije nešto retroaktivno naplaćeno, već imamo obračunski period od prvog osmog za korisnike koji plaćaju račune 12 mjeseci“, ističe Miletić.

On je naveo da će komisija u kojoj su pored predstavnika preduzeća i predstavnici Udruženja za zaštitu potrošača „Don“  imati sastanak nakon kojeg će dobiti i pisani odgovor potrošači koji su uložili prigovore.

„’Don’ je napravio viber grupe, obilazili su stanove, sazivali ljude da se što više žale na taj obračunski period. Mi imamo oko 130 korisnika koji su uložili prigovore na te račune, ali moram da kažem da su i ti ljudi koji su išli u ‘Don’ uredno platili račune pa donijeli nama prigovore, ali oni nagovaraju naše korisnike da ne plaćaju to, da ulažu prigovore da se žale na taj obračunski period“, tvrdi Miletić.

Podsjetio je da je „Toplana“ jedino preduzeće koje svojim korisnicioma daje popust od pet odsto za redovno plaćanje računa.

„Jedino  ‘Toplana’ daje popust od pet odsto za one koji plate račune do 25. u mjesecu. Ko to još radi? Dajemo i 10 odsto popusta za avansno plaćanje. Moram podsjetiti one potrošače koji ne plate razliku za avgust i septembar da će izgubiti pravo na popust od pet odsto“, naveo je Miletić.

Dodaje da potrošači imaju pravo na tužbu, ali da ona košta 100 KM, dok je razlika na računu zbog koje negoduju oko 20 KM.

Zaključuje da očekuje uspješnu sezonu grijanja za oko 3.500 korisnika. Ugovori sa dobavljačima su potpisani i na lageru je oko 20.000 tona biomase.

Izvor: kozarski