Obraćanje pažnje na unos šećera pametan je potez kada pokušavate smršati, ali ispravno dodavanje šećera nije uvijek jednostavno jer neke od strategija za koje mislite da bi mogle biti korisne zapravo bi mogle otežati postizanje vaših ciljeva.

Zbog toga ne bi bilo loše da znate koji su to najčešći mitovi koji se vežu za šećere i kako postići ravnotežu pri unosu slatkiša.

Mit: Morate se u potpunosti odreći šećera

Potpuno izbacivanje slatkiša moglo bi vam pomoći da smanjite unos kalorija i izgubite nekoliko kilograma, ali takav pristup može dovesti do toga da se osjećate uskraćeno i dovesti vas do toga da imate još veću potrebu za šećerom. Umjesto toga, umjereno jedite slatkiše.

‌ Mit: Trebali biste izbjegavati šećer u voću i mliječnim proizvodima

Voće i mliječni proizvodi poput mlijeka i nezaslađenog jogurta sadrže prirodne šećere fruktozu i laktozu, ali nema potrebe izbjegavati ove namirnice jer sadrže hranjive materije koje su dobre za vas. Mlijeko sadrži proteine i kalcijum, dok se voće sastoji od vitamina, minerala i vlakana. S druge strane, dodani šećeri, poput rafinisanog šećera u kolaču ili kafi, ne nude nikakve nutritivne prednosti.

Mit: Med i javorov sirup bolji su jer su prirodni

Prirodni zaslađivači poput meda, javorovog sirupa, nektara agave ili kokosovog šećera manje su obrađeni od konzumnog šećera, ali to ih ne čini boljim. Zapravo, svi ovi zaslađivači sadrže istu količinu kalorija, a vaše ih tijelo obrađuje na isti način. Stoga ih nastojte tretirati kao rafinisani šećer.

Mit: Šećer biste trebali zamijeniti zaslađivačima s malo ili bez kalorija

Niskokalorični zaslađivači poput stevije mogu vam pomoći u smanjivanju ukupnog unosa kalorija, a zauzvrat podržati vaše napore u gubitku kilograma. Međutim, dugoročno mogu imati negativne efekte jer biste kalorije mogli nadoknaditi nekom drugom namirnicom.

Mit: Možete jednostavno zanemariti šećer u hrani koja nije desert

Prema “Johns Hopkins Medicine”, postoji puno namirnica kao što su žitarice za doručak ili aromatizovani jogurt koje ne spadaju u sferu deserta, a sadrže rafinisani šećer. Ako ih zanemarite, moglo bi značiti da unosite puno više dodanog šećera nego što mislite. Zbog toga, poželjno je da prije kupovine određenih namirnica uvijek pogledate sastav, prenosi Klix.

Izvor: Srpskainfo