Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor razgovarao je danas sa predstavnicima sportskih klubova koji su aktivni na području grada Prijedora.

” Zaista mi je drago što su se gotovo svi odazvali pozivu na ovaj razgovor, predstavnici 56 klubova, koji je bio konstruktivan i vodio se o više različitih tema , konkretno o sportu u gradu, sportskoj infrastrukturi i pobošljanju položaja sportista i šta je to što oni očekuju od grada i šta je grad planirao kada je sport u pitanju za narednu godinu”, rekao je Javor novinarima.

On je dodao da su se učesnici sastanka složili da su evidentni pomaci u radu Gradske uprave u odnosu prema sportskim klubovima.
“Za sportske klubove budžetom izdvojeno je u tekućoj godini 450.000 KM, što je za 50.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu, a ono što želim reći da je na pomenutih 450.000 KM grad u ovom momentu izdvojio dodatnih 100.000 KM za projekte sportskih klubova, za koje ćemo s raspisati javni poziv za koji smo danas odredili uslove zajedno sa predstavnicima sportskih klubova”, rekao je Javor.
On je dodao da je dogovoreno da se sredstva usmjere ka omladini, ka školama sporta jer je to budućnost našeg grada i svakog sportskog kolektiva.
” U prethodnom periodu smo radili dosta na infrastruktru i trenuno su aktivno projekti kada je u pitanju vještačka trava FK u Omarskoj , vještačka trava pomoćnog terena FK ” Rudar”, urađen je teren ispred sportske dvorane i u toku je realizacija projekta izgradnje reflektora na Gradskom stadionu , a imamo konkretne prijedloge što se tiče područnih fudbalskih klubova kako bi poboljšali svoju infrastrukturu”, rekao je Javor.
On je dodao da su u gtradu uvedene novine kada su u pitanju određene sportske aktivnosti kao što su ” Dani sporta” ,a da je danas bilo riječi i o Izboru sportiste grada.
” Sredstva su povećana sa 80.000 na 140.000 KM kada su u pitanju sportske manifestacije od značaja za grad jer želimo da još više promovišemo sport. Tokom 2022. godine Grad Prijedor je uveo i sportske stipendije, te na taj način obezbijedio nagradu za naše perspektivne sportiste i da pokažemo da grad itetkako vodi računa i da ti mladi ljudi vide da imaju podršku lokalne zajednice. Prve godine uslove za stipendije je ispunilo 27 sportista, dok ove godine stipendiramo njih 41 i nadamo se da će biti još više iduće godine”, rekao je Javor.
Gradonačelnik je najavio da dosadašnjih 450.000 KM u 2024. godini ide na 700.000 KM i da vjeruje da će odbornici Skupštine grada prepoznati najbolje namjere i zdrava ulaganja, te da će ovo biti i podržano prilikom usvajanja prijedloga budžeta grada.
” Iduće godine fokus će biti na obrazovanju, kulturi i sportu” istakao je Javor.

Izvor: prijedorgrad