Vijeće Suda BiH u predmetu “Skaj” protiv Dalibora Railića i drugih optuženih odbilo je danas prijedlog Tužilaštva BiH da na nastavku suđenja kao svjedok bude saslušan radnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milan Tomazović.

Sudija Miroslav Janjić koji je predsjedavao vijećem istakao je da je saslušanje ovog svjedoka preuranjeno, te će  biti pozvan kasnije. 

Osim Railića u ovom predmetu sudi se Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Gordanu Gvozdenu.

Railića i još šest optuženih terete za šverc drogom i ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića. 

Railića terete da je organizovao grupu  za šverc drogom i grupu za ubistvo Bašića u čemu su učestvovali Miljatović kao direktni izvršilac likvidacije i Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi. Naredni pretres je zakazan za 13. decembar, kada je najavljeno saslušanje tri nova svjedoka. 

Odluka o odbijanju saslušanja svjedoka uslijedila nakon niza prigovora advokata optuženih koji smatraju da se radi o nezakonitom dokazu.

Branilac prvooptuženog Railića, Jadranka Ivanovićeva kazala je da se radi o svjedoku “koji je pisao presudu”.

– Ovaj svjedok svjedoči ono što su njegove kolege saznale i o čemu su sačinile izvještaj. On donosi zaključke i govori šta je ko od optuženih uradio – smatra Ivanović.

Advokat Rade Ćulibrk koji brani drugooptuženog Miljatovića tvrdi da tužilaštvo želi da vještački nalaz  ugura kao nezakonit dokaz.

FOTO: TUŽILASTVO BOSNE I HERCEGOVINE
FOTO: TUŽILASTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Aleksandar Miljatović

– Tomazović je radnik  MUP isto kao što je i oštećeni bio, što govori da on, i da jeste vještak, ne bi mogao vještačiti dokaze i koristiti izvještaj koji mu je dostavljen. Tu se radi o analitičkoj obradi podataka, te se protivimo njegovom korištenju – rekao je advokat Rade Ćulibrk.

Tužilac Dubravko Čampara je istakao da se ne radi o nalazu, već o skupu podataka koji je svjedok obradio.

– Nisu doneseni ni mišljenje ni zaključak, kako kaže odbrana. Čovjek je samo ukrstio podatke po naredbi Tužilaštva. To su analitičari oduvijek radili – pojasnio je Čampara, piše Glas Srpske.

Izvor: Glas Srpske/Srpskainfo