U Republici Srpskoj danas je iznenađujuće toplo vrijeme za ovo doba godina, a prognoze kažu da će temperatura dostizati i do 24 stepeni Celzijusova.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekli su za Srpskainfo da će takvo vrijeme biti još danas i sutra ujutru, kada nam dolaze padavine i pad temperature.

-Kako front bude prolazio i premještao se od zapada ka istoku, tako će i temperature da opadaju i vjetar će da slabi. Još ujutru ćemo imati temperature koje će biti 15 na zapadu do 23 na sjeveroistoku, na višim predjelima do 9, a zatim dolazi zahlađenje pa će minimalna temperatura uveče na sjeverozapadu, sjeveroistoku i sjeveru biti od 0 do 5, u višim predjelima u tim krajevima biće do -2, a na jugu i istoku i ponegdje u nižim predjelima centralnih krajeva od 6 do 12, a u višim predjelima do 4 stepena Celzijusova – istakla je Aleksandra Rakočević, meteorolog sinoptičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ona je objasnila zašto je trenutno ovakvo toplo vrijeme za ovo doba godine i šta je doprinijelo tome.

-U pitanju je razvoj ciklona koji se spušta sa dolina sjevera Atlantika koja je zahvatila sve oblasti do sjevera Afrike i pošto se naš region nalazi u prednjoj strani ove doline, to uzrokuje priliv toplog vazduha sa sjevera Afrike. Kako centar doline bude prolazio kroz naš region, tako će i smjer vjetra da se mijenja, jer je južni vjetar, topli vjetar koji donosi topao vazduh. Vjetar će u narednim danima skretati na sjever pa će samim tim i dolaziti hladnije vrijeme – kaže Rakočevićeva.

Ono što sve svakako interesuje je pitanje da li će biti snijega. Prema prognozi meteorologa, snijega će biti, ali se neće puno zadržavati.

-Imamo prognozu za narednih pet dana. Biće snijega u nižim predjelima i to na sjeverozapadu uglavnom, ali se neće dugo zadržavati. Za sada nema najava da će biti nekog značajnijeg snijega – zaključuje Rakočevićeva.

Podsjećamo, Republički hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih i olujnih udara vjetra južnog smjera.

Izvor: Srpskainfo