BiH će izgubiti na neustavnom Sudu BiH u političkom procesu koji se vodi protiv mene kao predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, rekao je danas predsjenik Srpske Milorad Dodik.

Dodik, koji je u Laktašima prisustvovao stručno-konsultativnom sastanku o novonastaloj situaciji u vezi sa sudskim postupkom protiv njega i Lukića, rekao je da je postupak pokrenut pred neustavnim Sudom.

– Zbog velike zainteresovanosti akademske zajednice, pravne struke, održan je konstitutivni sastanak o političkom procesu koji se vodi protiv mene i direktora Službenog glasnika Srpske na nivou pravosuđa BiH. Okupili smo se kako bi saslušali sve dobronamjerne ljude koji žele da svojim sugestijama, opservacijama i uvidima daju doprinos u odbrani pred lažnim Sudom BiH, koji je takav kakav jeste – neustavan i koji prihvata da nelegalni i neizabrani tzv. visoki predstavnik pokreću postupak protiv legalno izabranog predsjednika i direktora Službenog glasnika – rekao je Dodik.

Profesor međunarodnog prava Željko Budimir rekao je da je proces protiv predsjednika Srpske napad na institucije Republike Srpske i da je potreban najširi front odbrane interesa institucija Srpske pred neustavnim Sudom BiH. Najavio je formiranje šireg tima koji će učestvovati u odbrani predsjednika Republike.

Foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić

Foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić

– Danas je i struka i nauka govorila u kom smjeru treba da idemo u odbrani nacionalnog interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH. Svi ljudi koji su ovdje našli iskazali su spremnost da učestvuju kao stručni svjedoci, konsultanti i eksperti u ovome postupku u timu odbrane predsjednika Republike i moram vam reći da je ovo jedan od konsultativnih sastanaka koje ćemo praviti u narednom periodu – naveo je Budimir.

On je rekao da će pozvati stručnjake i aktere političkog i pravnog života iz okruženja, posebno iz Srbije koja je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić

Foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić

Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević istakao je da je montirani proces koji se vodi u Sarajevu protiv Dodika i Lukića nastavak flagrantnog kršenja međunarodnog prava.

Petronijević je rekao da je Centar na čijem je čelu i koji se bavi anomalijama koje se pojavljuju kršenjem međunarodnog prava, prepoznao kao jedan od takvih momenata ovo što se događa u BiH sa montiranim procesom i nametanjem nelegitimnog visokog predstavnika u BiH.

Advokat Branko Lukić rekao je da onima koji vode proces protiv predsjednika Republike Srpske i međunarodnoj zajednici nije problem Dodik, već Republika Srpska u čiju su razgradnju krenuli pokušajima otimanja imovine i potkopavanjem njenih temelja.

– Međunarodna zajednica, odnosno kolektivni Zapad pokušava da razgradi Republiku Srpsku. Poručujem im da to Srbi iz Srpske i čitavog svijeta neće dopustiti. Borićemo se da zaštitimo predsjednika i Republiku Srpsku – poručio je Lukić.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da je krivični postupak u Sarajevu “dobra” prilika da se na širokom frontu povede pravna bitka za davanje konačnog odgovora na pitanje čemu služi visoki predstavnik u BiH, da se problematizuje njegovo postojanje u BiH.

-Ako treba da BiH bude pravna država koja će funkcionisati na temelju vladavine prava, pretpostavka za to je da vlast u njoj vrše i politike vode one institucije koje su birane u skladu sa ustavima BiH i entiteta, potpuno samostalno i slobodno, što nije slučaj od kada je imenovan prvi visoki predstavnik – naveo je Marković.

Profesor međunarodnog javnog prava i ljudskih prava Boris Krivokapić istakao je važnost današnjeg skupa koji je okupio eminentne stručnjake, predstavnike naučne zajednice i prakse, koji su došli do podudarnih stavova, te naglasio da ovo nije bio politički skup.

Krivokapić je rekao da ovo nije samo odbrana Dodika, Lukića i Republike Srpske nego i međunarodnog prava.

Autor: RTRS