Advokat Goran Petronijević rekao je da bi američki ambasador Majkl Marfi trebalo da se izvini ne samo građanima Republike Srpske već i BiH, jer ruši i međunarodno pravo i BiH.

Petronijević je rekao da je u BiH sve izvrnuto naopačke – onoga ko se bori za uspostavljanje dejtonskog Ustava, za vladavinu prava, proglavašavaju separatistom, a da taj isti ustav ruše upravo ambasadori i Kristijan Šmit, koji sebe zove visokim predstavnikom.

On je istakao oni ruše međunarodno pravo i BiH i pokušavaju da stvore unitarnu državu koja neće i ne bi mogla da postoji i funkcioniše čak ni u takvom obliku.

– Prema tome, naglavačke je izvrnuto. To je jedna licemjerna teza i daću sebi za pravo da kažem jedan pravi savjet Njegovoj ekselenciji, trebalo bi za to da se izvini svim građanima, ne samo Republike Srpske, nego i BiH – rekao je Petronijević.

On je istakao da bi u normalnoj državi zbog svake zloupotrebe Bečke konvencije ambasador bio pozvan na razgovor i da bi mu možda čak bio uskraćen i agreman, ali je nad BiH, iako je međunarodno priznata, jak protektorat.