Spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen je na mjesto gde se nalazio pre izmještanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju.

U prisustvu predstavnika francuske ambasade spomenik su danas vratili radnici komunalnog preduzeća.

Uoči obilježavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, umjesto spomenika srpskim vojnicima, postavljena je nova nadgrobna spomen ploča na kojoj na srpskom, albanskom i francuskom jeziku piše “Francuskim vojnicima palim na Kosovu”.

Bijela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svjetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 – 1918, bila je pomjerena sa donje, bočne strane spomen parka.

Izmještanje spomen ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

Prištinski paroh Staniša Arsić izjavio je tada za “Kosovo onlajn” da ima saznanja da je to učinjeno na inicijativu francuskog ambasadora. Kasnije u saopštenju ambasada Francuske i Njemačke u Prištini potvrđeno da je to učinjeno na njihovu inicijativu.

spomen ploča palim borcima Kosovo
FOTO: KOSOVO ONLAJN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa pojedinaca i NVO da se spomenik vrati na staro mjesto. Peticiju je potpisalo više od 4.000 ljudi, piše “Kosovo onlajn”.

Izvor: Srpskainfo