Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da sutra putuje u Brisel, a nakon toga ide na suđenje u neustavni Sud BiH.

– Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca – naglasio je Dodik za TV Prva komentarišući odlazak na nastavak suđenja 6. decembra.

Naša politika je, smatra Dodik, očuvati status Republike Srpske, volju naroda za Republikom Srpskom i u nekom trenutku reći šta mi mislimo – a naš izbor nije BiH

Činjenica da privatnio lice mijenja zakon nigdje ne postoji u svijetu, kaže Dodik, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj istoriji, osim, kada su to bile neke okupacije.

– Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sjede musimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom prostupku. Јoš je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe muslimani – istakao je Dodik.

Ponovio je da je BiH apsurdna zemlja.

– Neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Јedino tamo legigitimno sam ja – poručio je Dodik i dodao je da brani interese Srba i Republike Srpske.

Dodik je naveo i da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te su oni uveli Kristijana Šmita koji nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je nelegalni Šmit donio odluku da bude kažnjen onaj koji njega ne poštuje, te da ga sada zbog toga inkriminišu i Sud i Tužilaštvo BiH.

On je naglasio da je kao predsjednik Republike obavezan prema Ustavu da potpiše ukaz koji je donijela Narodna skupština.

– Cilj je da se oslabi Srpska i ojača unitarna BiH – istakao je Dodik, te dodao da je njegova politika da očuva status Srpske u teritorijalnom i političkom smislu.

On je rekao da nema pravo da razmišljam o tome da bi ga NATO trupe mogle oteti, već ističe da radi svoje poslove bez oklijevanja.

– Čini mi se da ne činim štetu drugome, štitim interes Srpske i Srba – rekao je Dodik i podsjetio da je ranije sa četiri relevantne adresa dobio informacije o tome da bi ga NATO mogao kidnapovati.

Za ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza je rekao da ne govori istinu kada priča o nekim vojnim kampovima u Srpskoj jer je drugoj strani samo važno da drži stereotip o Srbima kao “lošim momcima”.

Autor: RTRS