epa10989465 (L-R) Serbia's Davis Cup team members Hamad Medjedovic, Miomir Kecmanovic, Novak Djokovic, captain Viktor Troicki, Laszlo Djere and Dusan Lajovic pose for photographers during a press conference in Malaga, southern Spain, 22 November 2023. Serbia will play against Great Britain on 23 November in their 2023 Davis Cup Final 8 quarterfinals match. EPA-EFE/Jorge Zapata

Eldin Međedović, otac srpskog tenisera Hamada, otkrio je pozadinu uspjeha svog sina i ulogu koju je u njemu odigrao Novak Đoković

amad je u subotu savladao Artura Fisa na Završnom turniru za igrače do 21 godine u Džedi i tako ponio titulu najboljeg mladog tenisera svijeta.

Prema Eldinovim riječima, veliki dio zasluge ide i najboljem teniseru svijeta.

– Novak se stvarno trudi oko Hamada. Na sve načine: finansijski, mentalno i društveno. Sjećam se drugog razgovora sa Novakom. Tada smo konkretno razgovarali oko koraka u Hamadovoj karijeri. I evo, iskreno ću vam reći, štipao sam sebe tokom tog razgovora da bih ubijedio sebe da se sve to događa. On mi je predlagao ideje, šta da radimo u vezi sa Hamadom i sjećam se da sam mu rekao: ‘Nole, izvini, ali sve to košta!‘ On nastavlja, predlaže mi trenera, priča kako ćemo, šta ćemo i dodaje: ‘Hamadovo je samo da trenira, ostalo ću ja!‘. Ja mu opet kažem: ‘Nole, to košta!‘ – rekao je Eldin u razgovoru za Sportal i nastavio:

FOTO: PETER SCHNEIDER/EPA
FOTO: PETER SCHNEIDER/EPA

“Tada mi je Novak rekao: ‘Edo, ne radim ovo zbog para! Imam gdje zarađujem novac. Jednostavno, moja uloga i moj zadatak je da pomognem. Kakav bih ja kao čovjek bio ako ne bih djeci koja to zaslužuju, koja vole tenis, još i postižu rezultate, pomogao?‘ Ja ga slušam, a on dodaje: ‘Znaš kako ćemo? Sutra kada Hamad uspije, isto ćeš da uzmeš nekoga kome ćete vi da pomognete!‘”

Nije ostao prvi reket svijeta samo na riječima.

– Tokom cijele 2021. godine, sve trenere, kompletna putovanja, hotele, avionske karte, fizioterapeuta, masažere, pripreme na koje su zajedno išli, dinara nismo dali ni za šta. A to nije novac koji je u tom svijetu tenisa mali. To je stvarno jedna velika svota. Jedan trener košta puno, pa gdje su kondicioni trener, fizioterapeut, tereni… Zamislite, najbolji na svijetu zove moje dijete da idu zajedno na pripreme. Zamislite to! To bi bilo kao da vas Ronaldo ili Mesi zovu i kažu: ‘Ajmo na fudbal!‘ ili ‘Javi mi se ako ti treba nešto!‘. Te stvari u današnjem vremenu djeluju malo strane, ali hvala Bogu ima ljudi kojima nije sve novac već gledaju ljudskost – zaključio je Međedović, a prenosi B92.

Izvor: Srpskainfo