Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor održao je danas sastanak sa direktorima osnovnih škola i predstavnicima savjeta roditelja gdje je istakao da je prioritet u pripremi budžeta za 2024.godinu obezbjeđenje besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu za osnovce od 5-9.razreda odnosno za razrede koje ne pokriva Ministarstvo prosvjete i kulture.

“Kada govorimo o broju, dvije i po hiljade osnovaca imamo. Što se tiče finansijskih sredstava, grad Prijedor će izdvojiti 610.000 KM za tu svrhu”, rekao je Javor.
On je dodao da će fokus budžeta za 2024. godinu biti na obrazovanju, sportu i kulturi, a da se infrastruktura podrazumijeva odnosno ne može biti nešto čime će se u 21. vijeku vlast hvaliti.

” Upravo za te tri oblasti direktno su vezani naši najmlađi sugrađani koje od malih nogu treba usmjeriti prvo ka obrazovanju, a onda i sportu i kulturi”, rekao je Javor.
Gradonačelnik je najavio da će za izgradnju fiskulturne sale u područnoj školi “Branko Ćopić” u Gomjenici, za šta je 300.000 KM izdvojeno iz budžeta predsjednika Republike Srpske, tender za prvu fazu biti raspisan u toku ove sedmice, a u narednoj godini je druga faza kada će za završetak radova grad Prijedor obezbijediti ostatak od 350.000 KM.
“Grad Prijedor je u budžetu planirao povećanje sredstava za stipendije. Smatramo da treba povećati i sam iznos stipendije, jer ta sredstva nisu dovoljna. Povećanje sa 500.000 na 550.000 KM sredstava u budžetu, a onda ćemo, što se tiče stipendija, procijeniti koja zanimanja ćemo dodatno podržati sa iznosom stipendije”, dodao je Javor.
Prema njegovim riječima, grad Prijedor je povećao sredstva za Rudarski fakultet sa 27.000 KM na 60.000 KM.
“Želimo da svima koji koji upišu Rudarski fakultet, a ne dolaze sa područja našeg grada, imaju potpuno besplatno školovanje, znači imaju potpuno besplatan smještaj. Vlada obezbijeđuje sredstva što se tiče školovanja, a grad Prijedor preuzeo na sebe troškove smještaja u našem gradu”, istakao je Javor.
Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Zdravko Budimir rekao je da je današnji sastanak dokaz intenzivne saradnje i da će besplatni udžbenici za učenike od 5. do 9. razreda biti veliko rastarećenje za kućni budžet odnosno za roditelje.
“Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu dostaviti neke, da kažemo, potrebe škola, kada je u pitanju ulaganje u obrazovanje, gdje ćemo to usaglasti na nivou aktiva, a isto to će biti proslijeđeno prema gradu, u skladu sa mogućnostima grada i finansijama, da se to pokuša uvrstiti i u gradski budžet”, dodao je Budumir.
U ime savjeta roditelja, Gradskoj upravi zahvalili su se Dijana Đaković iz OŠ “Petar Kočić” i Duško Grujić iz OŠ “Branko Ćopić”.