Skupština grada Prijedora, sa 22 glasa za i dva protiv, usvojila je nacrt budžeta grada Prijedora  za sljedeću  godinu u iznosu od 72.258.350 KM.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je u budžetu za 2024. godinu fokus na besplatnim udžbenicima i obrazovanju. Podsjetio je da će Grad Prijedor prvi put kupiti udžbenike svim osnovcima od 5. do 9. razreda.

„Povećali smo sredstva za stipendije. Uvedena je nova stavka da podržimo mlade talente, obezbijedili smo 30.000 KM za razna takmičenja talenata koji predstavljaju škole. Kulturna dešavanja, Muzička škola, sve to je našlo mjesto u ovom budžetu i to nas raduje. Kulturno umjetnička društva koja su u ovoj godini imala 120.000 KM, sljedeće godine za njih je planirano direktno 180.000 KM. Ta društva čuvaju našu istoriju, tradiciju, običaje i mnogo djece je uključeno u rad KUD-ova. Za sport su do sada sredstva najveća, planirano je 700.000 KM, povećali smo i sredstva kada su upitanju sportske stipendije. Što se tiče infrastrukture, želimo da napravimo terene i adekvatne objekte za našu dječicu kako bi mogli trenirati da postižu što bolje rezultate“, rekao je Javor.

Odgovarajući na pitanja novinara Javor je objasnio da se prethodnih godina nije mogao iz budžeta izdvajati novac za kupovinu udžbenika. Podsjetio je da je 2020. godine SNSD preuzeo vlast u gradu na Sani i zatekao katastrofalno stanje u budžetu kao i u lokalnim preduzećima. Prioritet je tada, kako kaže Javor, bilo sačuvati radna mjesta, zbog čega se ranije i nije mogla planirati kupovina udžbenika za osnovce.

Pored novca za kupovinu udžbenika, uvedena je i stavka za projekte zajednica etažnih vlasnika.

„Imamo jasnu sliku što se tiče svih stambenih objekata, gdje su zajednice etažnih vlasnika formirane u kakvom su stanju, negdje je potrebna promjena fasade, rekonstrukcija krova, lifta i slično. U razgovoru sa predsjednicima zajednica etažnih vlasnika, većina njih je dala prijedlog da se ova stavka nađe u budžetu. Sufinansiraćemo projekte zajednica etražnih vlasnika koje ispunjavaju zakonom propisane uslove“, naveo je Javor.

Dodao je da su uvećana i socijalna davanja, poput novca za njegu drugog lica, te da će biti niz podsticaja za privrednike i poljoprivrednike.

Podsjetio je da su u nacrtu budžeta prijedlozi građana, sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i ostalih korisnika budžeta.

Javor je istakao da nije bilo konkretnih prijedloga u nacrtu budžeta od dva odbornika opozicije koja nisu glasala za njegovo usvajanje, te da smatra da bi opozicija trebalo da bude konstruktivna.

„Kada pogledamo dva odbornika, konkretno Biljana Knežević i Srđan Adamović oni su glasali protiv ovih prijedloga koje su  sami građani predložili, što me posebno kao čovjeka razočaralo“, rekao je Javor.

Nezavisni odbornik Biljana Knežević navela je da smatra da nacrt budžeta nema investiciono-razvoju komponentu koja bi dovela do prihoda u budžetu i smanjila trenutna opterećenja.

„Žao mi je što ranije nisam imala priliku i podršku stranke da se u ovom obliku i obimu bavim politikom, mogu reći da će naredna godina biti atraktivna što se tiče političke situacije, a danas se već krenulo đonom, nažalost, ja sam neko ko ne igra tako, ali znam ako treba“, poručila je Kneževićeva.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić izjavila je da se za kupovinu udžbenika u budžetu planira 610.000 KM, a za projekte zajednica etažnih vlasnika 200.000 KM. Ona je navela da će javna rasprava o nacrtu budžeta biti onlajn od 11. do 18. decembra.

Izvor: kozarski