Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine Snježana Novaković Bursać izjavila je da je sramno i zapanjujuće da dok se jedna politička struktura iz Republike Srpske bori za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, druga otvoreno daje podršku nametanju zakona i kršenju istih tih dokumenata.

– Zapanjuje činjenica da su juče, istovremeno kada je neustavna struktura oličena u Sudu BiH pokušala da započne deklarativno pravosudni, a suštinski potpuno politički proces protiv predsjednika Republike Srpske s ciljem destrikcije ustavne kompozicije BiH i potčinjavanja istitucija i nadležnosti kolonijalnoj upravi, neki političari iz Republike Srpske molili su za dalja nametanja zakona i nudili se kao predmeti i akteri daljeg potčinjavanja – istakla je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da nakazni moralni i politički maniri, praksa i namjere lišeni nacionalnih i strateških orjentira od esencijalne važnosti za Republiku Srpsku koje je Јelena Trivić juče demonstrirala pred grupom stranih diplomata u formi nedejtonskog Savjeta za provođenje mira, koji su kod nekih posmatrača izazvali nelagodu a kod drugih mučninu i gađenje, suštinski nemaju važnost jer su prezentovani od nerelavntne osobe šarolikoj grupi stranih diplomata.

– Ali, na njih se mora napraviti osvrt jer su bitan pokazatelj javnosti Republike Srpske na kakva su poniženja i destrukcije spremni određeni politički akteri kako bi nahranili svoju sujetu i održali lažnu sliku o sebi kao bitnima. Strašno je i pomisliti na kakve ustupke i cijenu su spremni u slučaju da ih neko sa strane instalira u vlast – rekla je Bursaćeva za Srnu.

Ona je naglasila da je srpski narod kroz istoriju likove poput Јelene Trivić, koji vape za stranim tutorima, nametima i intervencijama, nepogrešivo smještao u kategorije gubitnika i izdajnika.

– Stvarnost nas ubrzano usmjerava i uči od koga i čega sve moramo da se branimo. Među njima su i destruktivni uticaji koji se u Srpsku plasiraju putem samozvanih predsjednica i sličnih pojava. Lekcije nekad jesu teške, ali nas sigurno osvješćuju i osnažuju, pa tako i ova jučerašnja u kojoj glavnu ulogu imaju samozvana predsjednica Srpske, samozvani visoki predstavnik i nelegalni PIK – naglasila je Bursaćeva.

Autor: SRNA/RTRS