Advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić, rekao je da odbrana planira zvati Kristijana Šmita kao svjedoka.

On se prvo osvrnuo na jučerašnje ročište.

“Što se tiče jučerašnjeg ročišta, bilo je planirano da započne glavni pretres, on počinje čitanjem optužnice. Međutim, odbrana je prije toga, podnijela prijedlog za prenos nadležnosti sa Suda BiH na pravosuđe u Banjaluci. To je bio razlog zbog kojeg smo tražili odlaganje glavnog pretresa. Smatramo da je to bilo dosta razumno. Imajući u vidu veliki interes javnosti za ovaj krivični postupak, to je na neki način relaksiralo dosta napetu situaciju. Naš prijedlog za odlaganje pretresa bio je legitiman i sasvim zakonit. Neposredno prije početka suđenja, vidjeli smo da je naš prijedlog odbačen”, rekao je Bubić.

Odbrana je najavila žalbu.

“Mi smo najavili žalbu. Zakonski rok je tri dana s obzirom da istek roka pada u neradne dane, zadnji rok za žalbu je u ponedjeljak. Mi ćemo žalbu predati u zakonskom roku. Za žalbu imaju i proceduralni i stvarni razlozi. Međutim, mi smatramo da je naš prijedlog blagovremen, zato što je podnesen prije početka suđenja. Jer slanje poziva kvalifikovati kao početak suđenja je proizvoljna interpretacija člana 27 Zakon o krivičnom postupku koji je bio osnov traženja. Smatramo da je formulacija zakazivanja svršen glagolski oblik i da se u tom slučaju radi o trenutku počinjanja glavnog pretresa, a ne slanja poziva za glavni pretres jer je to čisto tehničko pitanje. Sudija da naredbu, pa se taj poziv obrađuje, pa šalje itd… Kada su u pitanju razlozi, evo recimo proceduralni, tu je prije odlučivanja o prijedlogu zaobiđena jedna strana, stranka u postupku. Stranke u postupku su tužilac i optuženi. U ovom slučaju imamo dva optužena. Postupajuće vijeće je naš prijedlog za prenos nadležnosti je dostavilo samo Tužilaštvu, a nije drugom optuženom koji je takođe stranka. S toga, smatramo da je to dovoljno da se žalba uvaži i prijedlog vrati vijeću na zakonitu proceduru koja uključuje izjašnjenje druge strane. Što se tiče merituma, tu nije u pitanju da su ispunjeni razlozi koje zakon direktno apostrofira, a to je mjesto izvršenja krivičnog djela na području Suda na kojem se predlaže delegacija, što je u ovom slučaju nesporno, zatim prebivalište opruženih na području Suda na kojem se predlaže delegacija”, istakao je Bubić.

Kristijan Šmit će, kaže Bubić, biti pozvan kao svjedok.

“Mi planiramo da zovemo Šmita kao svjedoka. Mi to planiramo zato što ga je Tužilaštvo u činjeničnom opisu optužnice spomenulo 10 puta, ili kao instituciju takva kakva jeste ili personalno. Umjesto da je u postupak doveden dokaz njegove legitimnosti. Njega je u optužnicu dovelo Tužilaštvo”, kaže Bubić.

Izvor: ATV