Gradski Zavod za izgradnju u Prijedoru treba da se iskoristi za kreiranje projekata koje bi potom kandidovao ka donatorima i investitorima, rekao je vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije grada Prijedora “PREDA” Aleksandar Drljača.
Drljača je naveo primjer Gradiške koja je uložila više od milion maraka u izradu projekata koju su radile projektantske kuće iz Banjaluke, a njihova ukupna vrijednost je veća od 120 miliona evra.

“Grad Prijedor ima urbanistički zavod i mogao bi isto to uraditi po uzoru na Gradišku. Na taj način imate spremne projekte za izvore finansiranja i prilike koje će se nekad pojaviti”, rekao je Drljača.

On je naveo da je za Razvojnu agencija “PREDA” prošla godina bila rekordna po zbiru vrijednosti odobrenih projekata od svoga osnivanja 2006. godine gdje je od 21 kandidovanog projektnog prijedloga ukupne vrijednosti 4,4 miliona maraka odobreno sedam projekata vrijednosti milion maraka.

Oblasti kojima se bave projekti su drvna industrija, digitalne i zelene tehnologije, ruralni razvoj, zaštita životne sredine, turizam, eneretska efikasnost, tržišta rada i promocija privrede, navodi se u izvještaju o radu ove agencije za 2022. godinu koji je juče usvojila Skupština grada.

Izvor: SRNA/kozarski