U Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci promovisana je knjiga “Hronika prijedorskh izviđača 1922-1953-2023”.

Knjga je objavljena povodom 70 godina postojanja Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” i promovisana sredinom novembra na svečanoj akademiji u Prijedoru.

O knjizi su govorili priređivač Zoran Stanić, inače izviđač od 1964. godine i bivši načelnik Odreda iz 1969. godine, Ernest Badnjević, starješina odreda “Dr Mladen Stojanović” i Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, bivši načelnik Odreda i prvi predsjednik Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini. Moderator ove promocije je bio Nenad Novaković , predsjednik Udruženja izdavača Republike Srpske.
Kako su rekli na promociji, na 443 stranice, Hronika je zabilježila jedan vijek skautskog i izviđačkog rada kroz koji je prošlo oko 50.000 Prijedorčana. U knjizo se nalazi bezbroj dokumenata, zapisa, sjećanja i fotografija koji će trajno svjedočiti o jednoj lijepoj i izuzetno korisnoj organizaciji.
Knjigu su izdali “Print dizajn” i Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”, a povodom 70 godina osnivanja Odreda i 101 godine postojanja skautskog pokreta u Prijedoru.

Foto: Borislav Brezo-Banski dvor -Kulturni centar

Izvor: kozarski